četvrtak , jul 2 2020
Početna / Vijesti / Politika / SNP: Parlamentarna većina pokazala svoje pravo političko lice i odnos prema Pljevljima

SNP: Parlamentarna većina pokazala svoje pravo političko lice i odnos prema Pljevljima

 

Odbijanje vladajuće koalicije u Pljevljima da se u dnevni red sjednice Skupštine opštine uvrsti predlog Odborničkog kluba SNP-a o posebnoj naknadi za unapređenje i zaštitu životne sredine pokazalo je pravo lice onih koji trenutno imaju vlast, ali i da su preuzeli na sebe svu odgovornost za dalje propadanje i još veći ekološki sunovrat ove sredine.

Predlog SNP-a bio je proizvod našeg desetogodišnjeg neprestanog zalaganja na rješavanju problema sveukupne degradacije životne sredine u Pljevljima.

Usvajanjem Zakona o životnoj sredini u avgustu 2016. godine stvoren je pravni osnov kojim je konačno omogućeno donošenje ovakvih odluka u lokalnim samoupravama, čime je ispunjena i evropska demokratska tekovina da zagađivač plaća pogubne efekte nemilosrdne eksploatacije sredine.

Očekivali smo da će naš predlog dobiti političku i suštinsku podršku svih odborničkih klubova kako bi, napokon, bar u jednom dijelu bili zaštićeni temeljni interesi lokalne zajednice i svih  njenih građana. Ponudili smo i varijantu da Predlog odluke u dnevni red Skupštine bude uvršćen u formi nacrta, kako bi nakon sveobuhvatne javne rasprave i predloga i sugestija stručne i najšire javnosti bio usvojen.

Međutim, dešavanja na sjednici SO Pljevlja do kraja su demaskirala odnos vladajuće koalicije u Pljevljima prema osnovnim interesima lokalne zajednice. Parlamentarna većina, koju čine odbornici DPS-a, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata, zajedno sa nelegitimnim predsjednikom opštine i predsjednikom Skupštine opštine, pokazala je svoje pravo političko lice i odnos prema Pljevljima, odnosno obavezama države i kompanija koje zagađuju životnu sredinu.

Njihovo pravdanje pred građanima da ovaj predlog Odluke prije donošenja mora da ima saglasnost Vlade Crne Gore predstavlja ogoljenu obmanu i pokušaj bježanja od političke odgovornosti, jer Vlada, po zakonu, daje saglasnost samo na kriterije i metodologiju po kojima bi se obračun vršio, dok je pravo na donošenje ovakve odluka potpuno autonomna nadležnost lokalne samouprave.

Rasprava o Predlogu odluke, iako ista nije stavljena na dnevni red Skupštine, pokazala je ozbiljnost i posvećenost SNP-a u pristupu rješavanja problema lokalne zajednice, ali je bila i jasan i nedvosmislen dokaz potpune političke zavisnosti vladajuće koalicije od njihovih političkih centrala i povezanih centara moći i, posebno, protežiranja i zaštite interesa  krupnog kapitala i kompanija koje su uništile životnu sredinu i zaustavile razvoj Pljevalja.

Time su, definitivno, pale maske i postalo je jasno zbog čega i zbog koga se Pljevlja nalaze u katastrofalnom stanju, kao i ko je ovu sredinu doveo na rub provalije.

Iako su činjenice o tome svima dobro poznate sada su se, i pred pokoljenjima koja dolaze, konačno legitimisali grobari Pljevalja i pljevaljskog kraja. Odgovornost leži isključivo na Demokratskoj partiji socijalista i njenim koalicionim partnerima, čiji predstavnici su, izjašnjavajući se i o ovom Predlogu, pokazali da nikada nijesu bili zastupnici interesa ovog grada i njegovih građana.

Pošto sumnjamo da im moralna odgovornost bilo šta znači, jer oni ovu sredinu vide jedino i isključivo kao mjesto sa kog će svoje ambicije lansirati do nivoa koji im omogućava lagodan i udoban život u nekim drugim mjestima i krajevima, smatramo da ih mogu kazniti jedino građani na slobodnim i demokratskim izborima, i tako zaustaviti dalje guranje Pljevalja u ambis.

 

Saopštenje za javnost SNP Pljevlja

SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA CRNE GORE

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

crkva svete petke

Još 29 pljevaljskih ljekara podržalo SPC, ukupno 96

Još 29 pljevaljskih ljekara pridružilo se kolegama koji su podržali Srpsku pravoslavnu crkvu u borbi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *