subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / SNP: Pozivamo predsjednika OO DPS-a kao i čelne ljude partija da se nedvosmisleno odrede prema izjavama Đačića vezanim za eko naknadu

SNP: Pozivamo predsjednika OO DPS-a kao i čelne ljude partija da se nedvosmisleno odrede prema izjavama Đačića vezanim za eko naknadu

Naknadna pamet nelegalnog predsjednika opštine Pljevlja Mirka Đačića, koju je saopštio u izjavi medijima, u vezi sa već, očigledno, odbijenim Predlogom odluke o naknadi za zagađivanje životne sredine od strane Vlade Crne Gore, a koji joj je lokalna samouprava podnijela na davanje saglasnosti još prije skoro pola godine, može se posmatrati sa tri aspekta.

Prvi je da je Đačić, iznošenjem istine koju svi već odavno znaju, krenuo u predizbornu kampanju računajući na kratko pamćenje naroda, druga mogućnost je da je pomenuta izjava politička oporuka i znak njegovog potpunog raskida sa politikom DPS-a koja ga drži na čelu Opštine i treća varijanta je da je njegov istup posledica griže savjesti zbog svega što su njegova partija i on lično uradili Pljevljima i Pljevljacima.

Bilo kako bilo, javnost je i dalje uskraćena za odgovor na krucijalno pitanje, a to je: Da li pljevaljski DPS stoji iza riječi Mirka Đačića? I pozitivan i negativan stav konačno bi razjasnio pitanje čije interese u poslednje dvije i po decenije zastupa ova partija, odnosno njen Opštinski odbor u Pljevljima.

Ovo je, dakle, trenutak kada konačno treba da padnu sve maske i da Pljevljaci napokon saznaju istinu. Zato tražimo od predsjednika OO DPS Pljevlja, gospodina Vlada Milinkovića, da kaže „da“ ili „ne“, bez uvijanja u političke floskule i oblande i pozivanja na više interese.

Svojim, nažalost ipak nepotpunim i, pitanje je u kojoj mjeri iskrenim, stavljanjem na stranu interesa građana Pljevalja, Đačić je samo djelimično ponovio ono što je govorila i za šta se zalagala SNP svih ovih godina, nailazeći na konstantnu opstrukciju i protivljenje upravo od DPS-a i samog Đačića.

Dokaz za to je Đačićeva zabrana zaposlenima u lokalnoj upravi da prisustvuju protestu zbog zagađenosti vazduha i sudbina Odluke o uvođenju naknade zbog zagađivanja životne sredine, čiji predlog je SNP, zajedno sa drugim opozicionim partijama, stavila na dnevni red Skupštine opštine još krajem prošle godine.

Računali smo da će ta Odluka biti usvojena konsenzusom i time dobiti punu snagu, poput nedavne Odluke SO Bar o odbijanju privatizacije Luke, kao i da ćemo svi zajedno, uz pomoć nevladinih organizacija i svih drugih upućenih i dobronamjernih subjekata, pred Vladom Crne Gore biti istrajni do dobijanja saglasnosti. Tada je naš Predlog odluke odbijen od strane odbornika DPS-a i njegovih koalicionih partnera, pa i od samog predsjednika Opštine uz obrazloženje da je za njeno donošenje potrebna prethodna saglasnost Vlade Crne Gore.

Naša strahovanja da je unaprijed poznato to mišljenje obistinila su se nedavno kada je činovnica Vlade saopštila stav Ministarstva ekonomije u kom se iznosi njihovo tumačenje da bi uvođenje ekološke rente navodno ozbiljno ugroziti poslovanje kompanija koje već decenijama truju Pljevlja i Pljevljake, što u prevodu znači da nema ništa od saglasnosti na Nacrt pomenute odluke, ni kada je traži aktuelna lokalna izvršna DPS vlast.

I zbog ovog razloga, a i zbog budućih poteza koje svi politički prestavnici građana u SO Pljevlja moraju preduzimati, još jednom javno pozivamo predsjednika OO DPS-a Pljevlja, kao i čelne ljude partija koje čine vladajuću koaliciju u ovom gradu, da se najhitnije i nedvosmisleno odrede prema izjavama Đačića u vezi pitanja naknade po osnovu zagađivanja životne sredine.

 

Saopštenje za javnost SNP Pljevlja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.