sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / SNS: Dačić da traži pojašnjenje za neprijateljski odnos crnogorske države prema građanima srpske nacionalnosti

SNS: Dačić da traži pojašnjenje za neprijateljski odnos crnogorske države prema građanima srpske nacionalnosti

Otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Republike Srbije

gospodinu Ivici Dačiću

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore dr Momčilo Vuksanović uputio je otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću, u kojem, između ostalog, zahtijeva da se zbog ignorisanja legitimnih prava otvori pitanje dvojnog državljanstva ili neki drugi oblik povezivanja srpskog naroda iz Crne Gore sa Republikom Srbijom.

On je naveo da Srbima u Crnoj Gori najozbiljnije prijeti asimilacija, te da Srbija ima i pravo i obavezu da štiti svoje sunarodnike, naročito ako je njihov opstanak ugrožen, kao što je to slučaj sa srpskim narodom u Crnoj Gori.

„Srpski nacionalni savjet vam se obraća otvorenim pismom kao nadležnom ministru za Srbe u regionu i dijaspori. Na naše dosadašnje predstavke vaše službe, nažalost, nijesu reagovale. Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima regionu, kao dio Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, očigledno da nema ovlaštenja da ozbiljno prati položaj i aktivnosti srpskog naroda u regionu“, naveo je Vuksanović u pismu.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta je istakao da na nesumnjive diplomatske uspjehe ministra spoljnih poslova Srbije ozbiljnu sjenku baca diskriminacija relativno većinskog, srpskog, naroda u Crnoj Gori.

„Srpskom narodu u Crnoj Gori poništena su sva davno stečena i legitimna prava. Na sceni je očigledno državni projekat asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce radi postizanja natpolovične većine već na sledećem popisu 2021. godine“, poručio je Vuksanović u pismu Dačiću. „Srbi u Crnoj Gori predstavljaju većinski pravoslavni narod, o čemu jasno govori pripadnost srpskom jeziku i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali, nažalost, mi Srbi u Crnoj Gori kao da više ne postojimo. Niko više ne pominje Crnu Goru kao srpsku državu, ili makar kao državu i srpskog naroda. To nas žestoko vrijeđa i na to ne pristajemo. Mi u Crnoj Gori nijesmo Srbi da bi nam bilo bolje i lakše, već zato što znamo ko smo. I u ovako teškim uslovima opredijeljeni smo da čuvamo sopstveni identitet“.

Vuksanović ističe da Srbija kao država srpskog naroda ima pravo i obavezu da vodi računa o svojim sunarodnicima u državama regiona i dijaspori, posebno ako je njihov opstanak ugrožen i ako im najozbiljnije prijeti asimilacija, što je slučaj sa Srbima u Crnoj Gori.

„Od naše matične države Srbije, Srbi traže brigu, da bi obezbijedili opstanak i ravnopravnost sa drugim građanima i drugim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori“, kazao je Vuksanović.

On je naglasio da od ministra spoljnih poslova Republike Srbije očekuje da preko Ambasade Crne Gore u Beogradu, ali i u komunikaciji sa najznačajnijim crnogorskim institucijama traži pojašnjenje za očigledno neprijateljski odnos crnogorske države prema svojim građanima srpske nacionalnosti.

„Prinuđeni smo da zbog ignorisanja naših legitimnih prava insistiramo na otvaranju pitanja dvojnog državljanstva ili nekog drugog oblika povezivanja sa Republikom Srbijom“, ističe Vuksanović.

On je kazao da je ministru Dačiću uputio otvoreno pismo nakon obraćanja svim državnim institucijama u Crnoj Gori, ali se one nijesu oglašavale, kao ni na mišljenja i preporuke crnogorskog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koji je sve zahtjeve i žalbe Srpskog nacionalnog savjeta ocijenio kao opravdane i zakonski utemeljene.

„Srpski nacionalni savjet spreman je da vam pruži punu argumentaciju za sve navode o nezabilježenom odnosu i teškoj diskriminaciji aktuelne vlasti prema srpskom narodu u Crnoj Gori“, poručio je Vuksanović u pismu Dačiću.

 

U Podgorici, 29. novembra 2019. godine

 

 

 

Informativna služba

                                                                         Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.