subota , 28 januara 2023
Početna / Vijesti / Politika / SO Pljevlja: Sjednica prekinuta, nije utvrđen novi broj odbornika

SO Pljevlja: Sjednica prekinuta, nije utvrđen novi broj odbornika

Pljevaljski parlament, danas nije utvrdio novi broj odbornika u Skupštini opštine koji bi trebalo da bude za jedan manji od dosadašnjeg, zbog prekida sjednice uslovljenog nedostatkom kvoruma. Skupština je bez kvoruma ostala nakon što su prisutni opozicioni odbornici napustili zasjedanje, tvrdeći da je predložena odluka nezakonita, te da nije bilo razloga da se sjednica sazove po hitnom postupku.

Prema predloženoj Odluci u pljevaljskom parlamentu ubuduće bi bila 34 odbornika s obzirom na to da je broj građana sa pravom glasa, prema podacima MUP-a, smanjen na 24.750.

Božidar Bajić iz Pokreta za Pljevlja tokom proceduralnog reagovanja kazao je da ne postoji nijedan valjan razlog za zakazivanje sjednice po hitnom postupku, te da je na Odboru za statut i propise tražio da se predložena odluka skine sa dnevnog reda.

„A pošto je jedina samim tim da se odloži i sjednica Skupštine“, kazao je Bajić.

Prema njegovim riječima, obrazloženje zakazivanja sjednice po hitnom postupku je napisano „tek da se nešto kaže, a ne da se obrazlože razlozi hitnosti“.

Predsjednik Skupštine Dragiša Sokić (DPS) odgovorio mu je da je na sjednici Kolegijuma dogovoren tok i rad sjednice, da se radi o odluci formalno – pravnog karaktera koju je Skupština dužna da donese pošto izborni rokovi teku.

„Rokovi za predaju izbornih lista teku od 23. 08. Ako tu ne vidimo razlog za hitnost da se što prije donese ova odluka, da stupi na snagu i da bude jasno političkim subjektima i predlagačima izbornih lista koji je broj odbornika koji se bira u SO Pljevlja. To je po meni dovoljan razlog hitnosti“, kazao je Sokić, dodajući da je trebalo da se odluka donese ranije.

Jedino iz Sokićevog odgovora sa čime se Bajić složio je da je odluku trebalo donijeti „davno, relativno davno“.

„Član tri Zakona o izboru odbornika i poslanika u prvom dijelu, u prvom stavu piše ovo da treba donijeti odluku o broju odbornika, ali u drugom stavu piše broj odbornika utvrđuje Skupština opštine posebnom odlukom, najkasnije do dana raspisivanja izbora. Jeste se pozvali na ovo? Dužni ste bili da odluku donesete najkasnije do dana raspisivanja izbora, a oni su raspisani 2. avgusta“, kazao je Bajić.

I Milovan Gogić iz SNP sumnja u zakonitost odluke.

„Ja sam vas pitao šta znači izglasavanje ili neizglasavanje odluke, šta znači žalba Ustavnom sudu, dajte nam vaše pravno mišljenje. Ja kao ekonomista mislim da će Ustavni sud poništiti ovakvu odluku. Ako dođe do izjašnjavanja ja ću napustiti sjednicu, uvijek sam bio legalista i čovjek koji poštuje zakon“, kazao je Gogić.

Odbornik DPS Avdo Ajanović smatra da je predložena odluka „korektna, legalna i zakonita“, te da je samo diskutabilna u dijelu rokova po čemu pljevaljska Skupština nije jedina.

Ako bi ostalo 35 odbornika što nije u skladu sa Zakonom možda bi i to neko dovodio u pitanje i zašto nam to treba. Po meni je veoma racionalno i legalno da donesemo ovu odluku. U protivnom ušli bismo u problem nakon izbornog procesa dovođenja u pitanju legitimnosti“, rekao je Ajanović predlažući opozicionim odbornicima da ostanu u Skupštini.

Ajanovićev poziv nije prihvaćen, a opozicioni odbornici su napustili skupštinsku salu. Prije izjašnjavanja o Odluci uslijedila je pauza nakon koje je zbog nedostatka kvoruma predsjednik Skupštine Dragiša Sokić saopštio da je sjednica prekinuta i da će o nastavku odbornici biti naknadno obaviješteni.

Izvor-pvinformer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MRŽNJA I PANIKA

Svojevremeno je Duško Radović, dječiji mudrac i pjesnik, napisao veliku istinu: „ kad lopovi počnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.