četvrtak , jul 9 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Sofiji Milić drugo mjesto na konkursu “Slika moje tradicije”

Sofiji Milić drugo mjesto na konkursu “Slika moje tradicije”

Učenica Gimnazije, Sofija Milić, odjeljenje I-1, osvojila je drugo mjesto na Konkursu ”Slika moje tradicije” u organizaciji Udruženja folklornih ansambala Crne Gore. Njena mentorka je bila prof. Bojana Grujić.

Slika moje tradicije

U posebnom folderu svoje duše čuvam slike koje mi život znače. Svakodnevno ih prelistavam, njima se hranim i nadahnjujem, iz njih izvlačim pouke i tražim putokaze za lavirint života. To su slike moje tradicije, ispunjene najljepšim zvucima, bojama, mirisima i ukusima.

Na zidu, pored ikone Svetog Đorđa, moje krsne slave, okačene su gusle. One su moj Verdi i Vivaldi, Betoven i Mocart. Uz strune ovog instrumenta sam rasla, one su mi pričale o najslavnijim događajima iz naše istorije.
S njima su moji preci pjevali, tugovali, slavili, hrabrili se, živjeli. Meni ih je u nasljeđe ostavio đed, a ja ću ih, po tradiciji, ostaviti svojim potomcima.
Kao posebnu relikviju čuvam košulju sa ošvicama koju mi je baka poklonila, a koja je dio crnogorske narodne nošnje, dio moje tradicije. Zlatnim vezom optočena, očinjim vidom izvezena, u djevojačkoj spremi donesena, za posebne prilike čuvana, posebnim osobama poklanjana, u posebnim prilikama nošena, i danas bi bila ponos svjetskih modnih pista.
Od mirisa moje tradicije izdvojila bih miris bakinih gurabija. Zlatnožute, narasle, hrskave, neodoljivog ukusa, išarane viljuškom, sa lokumom utisnutim na sredini dostojne su kraljevskih gozbi, zaslužuju da se nađu na najvećim carskim dvorovima.
Dvije stvari koje smatram najvećim vrijednostima i biserom su: crnogorsko gostoprimstvo i crnogorsko poimanje čojstva i junaštva. I najveći neprijatelj kada posjeti crnogorskog domaćina, biće dočekan prijateljski, smješten na počasno mjesto za trpezom, u pročelje, ugošćen onim najljepšim, što crnogorski čovjek ne daje ni svojoj djeci, već čuva za gosta. A čojstvo, ono je uvijek iznad junaštva, jer „junak čojku konja vodi“, kako nam poruči Marko Miljanov.
Ponosna na slike svoje tradicije, čuvam ih u skrivenom kutku svoje duše, njegujući smjernost svojih baka, ponositih Crnogorki, koje su bile i ostale temelj kuće, tradicije, Crne Gore.

Sofija Milić I-1

Gimnazija „Tanasije Pejatović“ Pljevlja

(Mentor: Bojana Grujić)

 

Izvor publikum.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

voda 1

Potrošači visoke zone Pliješ neće imati vode sutra od 8 sati

Obavještavamo cjenjene korisnike da će u toku dana 08.07.2020 god potrošači visoke zone Pliješ imati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *