ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Spoznaja vremena i mladosti

Spoznaja vremena i mladosti

Sinoć u prepunom galerijskom prostoru SC „Ada“ najmlađi slikar Pavle Radošević, na svom „putu ka slici“, predstavio je 25 radova moderne umjetnosti. Slikarski početak Radoševića lokovni poznavaoci porede sa američkim apstraktnim slikarom Džeksonom Polakom za koga je „slika sama po sebi kreativno djelo“ a postupak slikanja razvijao se iz nepripremljenih skica. Likovna vrijednost mladog Radoševića koji je prikazao sopstveno uzbuđenje i dao drugima da to isto dožive u pogledu emocija. Pljevaljski umjetnik Mirko Marjanović Mario,u katalogu govoreći o Pavlovim ekspresijama, navodi da „u apstraktnom eksresionizmu, stvara sukobe oblika, linija, boja dajući sliku intimnog doživljaja i nerazumske gestualnosti. Zato Pavle Radošević, što se može vidjeti iz naziva radova, doživljava svoj prasak ili kolorističku eksploziju“.

Banović, Radošević, Pojatić

-Četkica ustvari bilježi slikarevo sopstveno uzbuđenje i direktno ga saopštava posmatračevom pogledu i emocijama. Stiče se utisak da jednom oslobođenje emocije, Pavle nije mogao da zaustavi. Na momente imamo osjećaj da je platno bilo isuviše malo i tanko da bi izdržalo nalet emocija i energije. Pavlov „puta ka slici“ krenuo je iznenada i čak je članovima njegove najuže porodice viojest o autorskoj izložbi došla neočekivano. Nadajmo se da je ova izložba završetak prve faze  i da će u decenijama pred nama nastaviti da njeguje i unapređuje svoj likovni izraz, rekao je Branko Banović, direktor JU Zavičajni muzej Pljevlja.

Dvadesetogodišnji Pavle, student je druge godine Farmaceutskog fakulteta u Podgiorici, i putem boje i oblika dočarao je dušu mladog čovjeka na početku 21. vijeka.

 

publika

publika 2

Opširnije u broju od 1. oktobra 2017.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Koncert „Valentina“ u Pljevljima

U subotu, 13. aprila, sa početkom od 20 časova, na Velikoj sceni JU Centar za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.