subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Srpski nacionalni savjet: Državne institucije CG svojim odlukama poništavaju naša legitimna prava

Srpski nacionalni savjet: Državne institucije CG svojim odlukama poništavaju naša legitimna prava

 

 Povodom nezabilježene diskriminacije srpskih organizacija koje se bave zaštitom identiteta srpskog naroda, Srpski nacionalni savjet na vanredno održanoj sjednici iskazao je ogorčenje i nevjericu da je već više od dvije godine odlukama državnih institucija Crne Gore jedan čitav narod isključen iz mogućnosti da u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom obezbijedi sredstva za očuvanje posebnosti sopstvenog identiteta. Konstatovano je da su relativno većinskom narodu, koji participira sa skoro trideset posto u ukupnom broju stanovnika, odlukama državnih institucija Crne Gore poništena sva legitimna i stečena prava. Pritužbe Srpskog nacionalnog savjeta aktuelnoj vlasti u Crnoj Gori ostale su bez odgovora. Bez odgovora su ostale i preporuke i mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja su u svemu podržala žalbe Srpskog nacionalnog savjeta na očiglednu diskriminaciju i nepoštovanje najviših zakonskih normi vezanih za očuvanje ljudskih prava i sloboda. Kako se približava popis stanovništva u Crnoj Gori, pritisak na srpske organizacije, posebno na one koje medijski podržavaju ravnopravnost srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama, postaje nepodnošljiv. Srpski mediji – Srpska televizija, Srpski radio, časopis „Srpske novine“, portal „Srpske novine“ i Srpska književna zadruga nalaze se pred gašenjem, ali i sve druge planirane aktivnosti na očuvanju identiteta dovedene su u pitanje. Više od trideset saradnika srpskih medija ostaje bez posla i kratkoročnih ugovora preko kojih su obezbeđivali egzistenciju. Ostaće takođe i značajan dug za komunalne i druge usluge pomenutih organizacija.

Aktivnosti srpskih organizacija bile bi davno zaustavljene da nije bilo pomoći Vlade Republike Srbije da se premoste teškoće u njihovom funkcionisanju, koje su proizašle iz očigledno smišljene diskriminacije od strane aktuelne vlasti. Razlozi za ovakvo ponašanje vlasti u Crnoj Gori su očigledni, ali za javnost nepoznati. Ne postoji nijedan medijski sadržaj ili bilo koja aktivnost na očuvanju srpskog identiteta koje su imale primjedbu od regulatornih agencija koje te aktivnosti prate. Sporne manifestacije provjerene su i podržane u pisnoj formi od strane Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, u skladu sa zakonima i Ustavom Crne Gore.

Koliko su drastično oštećene srpske organizacije govori podatak da je u državnim institucijama koje se bave zaštitom identiteta nacionalnih zajednica u 2019. godini podijeljeno više od tri miliona evra, ne računajući Ministarstvo kulture, gdje je podijeljeno još najmanje toliko. Srpske organizacije, koje se aktivno bave očuvanjem identiteta, od tog iznosa dobile su nešto više od devet hiljada evra, što je mnogo manje od jednog procenta, iako među nacionalnim zajednicama koje apliciraju za ta sredstva čine više od šezdeset posto. Ovakav vid diskriminacije isljučivo je usmjeren na realizaciju projekta asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori i postizanje natpolovične većine već na sledećem popisu stanovništva.

 

Srpskim organizacijama ostaje jedina mogućnost da insistiraju kod institucija Republike Srbije da kao država srpskog naroda povede računa o svojim sunarodnicima u Crnoj Gori, ne na način što bi im povremeno materijalno pomagala, jer srpske organizacije i pojedinci budžet Crne Gore pune sa najmanje trideset posto, već da u direktnim razgovorima sa najvišim državnim institucijama Crne Gore usaglasi koja sve prava srpski narod u Crnoj Gori ima i na koji način ih može koristiti.

Od najviših državnih institucija Crne Gore Srpski nacionalni savjet zatražiće da javno saopšte razloge ovako neprijateljskog odnosa prema srpskom narodu, koji se ne ogleda samo kroz uskraćivanje sredstava za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, već i kroz sva najvažnija pitanja koja se tiču opstanka srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

Od Vlade Crne Gore Srpski nacionalni savjet tražiće da srpskim organizacijama koje se aktivno bave zaštitom identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori podijeli najmanje 28,7 posto sredstava namijenjenih za očuvanje posebnih prava nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.