ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Šta da uradimo kada prepoznamo psihičko nasilje?

Šta da uradimo kada prepoznamo psihičko nasilje?

Istraživanje o stavovima i percepciji psihičkog nasilja prema ženama i devojkama u porodici i partnerskim vezama pokazalo je da je skoro polovina anketiranih (43,3 odsto) nekada lično prisustvovalo sceni psihičkog nasilja. Čak treći ispitanici i ispitanici nisu imali nikakvu reakciju na scenu nasilja, saopšteno je iz Sigurne ženske kuće SŽK.

Pitanje kako se ispravno reagovati pojavljuje se kao čest motiv u odgovorima u ovom istraživanju. Građani i građanke su očigledno veoma nesigurni kada je u pitanju adekvatna reakcija. Kada primetite znakove psihičkog nasilja, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste pružili podršku ženama sa iskustvom nasilja”, objasnili su iz SŽK.

Ne okrećite glavu: Kada primetite psihičko nasilje, nemojte ga ignorisati. Ostanite prisebni i pažljivo osmotrite situaciju. Ukoliko je žena u neposrednoj opasnosti, pozovite policiju na broj 122 i prijavite nasilje.

Budite empatični: Pristupite sa saosjećanjem i razumijevanjem. Važno je da žena sa iskustvom nasilja zna da nije sama i da joj verujete.

Ponudite podršku i ohrabrite razgovor: Pitajte kako se osećate i ponudite svoju podršku. Ukoliko žena želi da razgovara, budite spremni da saslušate njeno iskustvo. Nikada nije pritiskajte da govorite ako to ne želi.

Ponudite informacije: Ako žena odluči da želi pomoć, ponudite im informacije o resursima i organizacijama koje mogu pružiti podršku. Dežurni telefon Sigurne ženske kuće 069 013 321 dostupan je 24 sata dnevno. Svim ženama sa iskustvom nasilja Sigurna ženska kuća pruža besplatnu pravnu i psihološku pomoć, usluge smeštaja u skloništu, inicijalnog savetovanja, kao i usluge poverljivog lica.

Bez osude: Nemojte osuđivati ženu zbog njenih odluka niti je kritikovati što ranije nije napustila nasilnika. Psihičko zlostavljanje često stvara osećaj bespomoćnosti i zarobljenosti u destruktivnom odnosu. Žene sa iskustvom psihičkog zlostavljanja često prolaze kroz složen proces emocionalne manipulacije i kontrole, što ih može dovesti do toga da se osećaju nesposobnima da donesu odluku o napuštanju nasilnika.

U SŽK navode da je važno shvatiti da rješavanje problema psihičkog nasilja zahtijeva podršku čitave zajednice, a promjena počinje od nas samih. Posebno ističemo značaj edukacije dece o zdravim odnosima i prevenciji nasilja.

„Roditelji i staratelji su prvi i najvažniji uzori za svoju decu, a njihovi postupci, stavovi i ponašanje mogu snažno uticati na razvoj mladih umova. Nažalost, u našem regionu često svjedočimo obrascima nasilnog ponašanja koje se prenosi u generaciji. Promovisanje pozitivnih primera i vrednosti kao i odnosa koji se baziraju na ljubavi, razumevanju i poštovanju je od suštinskog značaja. Roditelji i staratelji bi morali da podučavaju decu kako da razvijaju empatiju, efikasno komuniciraju, rešavaju konflikte na zdrav način, kako da prepoznaju znakove psihičkog nasilja i kako da se zaštite od njega. Važno je da deca nauče da je nasilje neprihvatljivo i da je bitno reagovati”, poručuju iz SŽK.

U cilju podizanja svijesti o psihičkom nasilju te promovisanje zdravih porodičnih odnosa i proaktivnog djelovanja zajednice, u okviru naše kampanje ,,Čuš, psihičko nasilje, kako to misliš?“ snimljen je TV spot.

Produkciju spota potpisuje producentska kuća NARVHAL iz Bara u saradnji sa Atomic Production & Rental iz Podgorice.

Istraživanje „Šta uraditi kada prepoznamo psihičko nasilje?“ je dio projekta “Čuš, psihičko nasilje, kako to misliš?” koji sprovodi Sigurna ženska kuća, a finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Istraživanje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori za potrebe NVO Sigurna ženska kuća, a sprovela ga je Agencija DeFacto od maja do jula 2022. godine na reprezentativnom uzorku od 1.008 građana i građana starijih od 18 godina.

Izvor-cdm

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.