ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Stara fontana krasi Milet baštu

Stara fontana krasi Milet baštu

Stara fontana koja je skoro 70 godina krasila poznati gradski Trg, ponovo počinje sa radom, ali na drugoj lokaciji.
Naime, kada se rekonstrukcijom Trga pronašlo novo idejno rješenje za gradsku fontanu inspirisanu čuvenom pljevaljskom Dijatretom, stara fontana je uklonjena i skladištena u jednoj od vojnih garaža u naselju Guke.
Na inicijativu predsjednika opštine, a u saradnji sa lokalnim preduzećem DOO „Vodovod“, Opština Pljevlja je pronašla način da stara fontana zasija novim sjajem nakon osam godina i to u krugu kultnog dijela grada, čuvenoj pljevaljskoj Milet bašti.

-Težimo da sačuvamo autentični duh Pljevalja i za grad radimo stvari koje osjećamo da građani žele. Stara fontana je za građane mnogo više od obične fontane i siguran sam da je našla zasluženo mjesto na radost svih nas, izjavio je predsjednik Vraneš.
Podsjećanja radi, stara poluloptasta fontana izrađena je 1950. godine na inicijativu predsjednika Pljevaljskog sreza. Zadatak je povjeren Todoru Bojoviću, nasljedniku Maksima Bojovića i drugih brojnih neimara iz ove porodice koji su gradili i rekonstruisali najznačajnije zgrade i mostove ovog kraja. Stara fontana se drugačije nazivala i „higijenska fontana“ zbog toga što je neimar Bojović znao da to mora biti neobična figura iz koje će teći svježa voda u vertikalnom pravcu, jer je to jedini put da vodeni tok u povratnom slapu dezinfikuje točeće mjesto sa koga se pije voda.
Od sada, svi građani Pljevalja, nostalgičari, a i mladi naraštaji, moći će da uživaju u pravom osvježenju, hladnoj i čistoj vodi sa stare fontane.

Izvor-pvsvitanje

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pripremaju papire za deponiju u Šumanima

Više od 40 godina pepeo i šljaka, nusprodukti rada Termoelektrane Pljevlja, odlažu se na Maljevcu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.