ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Struja u pljevaljski selima slaba da ni televizor ne može da radi

Struja u pljevaljski selima slaba da ni televizor ne može da radi

Stubovi za struju u zaseoku Bjedići stari su preko šezdeset godina, pa ih treba zamijeniti i postaviti nove trafostanice koje će poboljšati kvalitet električne energije, smatra mještanin Miloje Bjedić.

Mještani pljevaljskih sela žale se da loš kvalitet električne energije, izazvan nedovoljnim brojem trafostanica i dotrajalom niskonaponskom mrežom, ometa razvoj mnogih domaćinstava, dok u brojnim slučajevima ne dozvoljava da porodice koje zimu provode u gradu, u ljetnjim mjesecima borave u selu. Ističu da usljed lošeg kvaliteta električne energije ne mogu da rade ni osnovni kućni aparati.

– Na selu se obično živi od poljoprivredne i stočarstva i svi se trudimo da u domaćinstvu obezbijedimo pristojne uslove života. U tome nas u značajnoj mjeri sputava loš kvalitet električne energije jer često kućni aparati ne mogu da rade. Često se dešava da ni bubanj mašine za pranje veša ne može da se okreće koliko je struja slaba – kaže Nikola Grujić, stanovnik zaseoka Mazarići u Mjesnoj zajednici Maoče.

On ističe da je dobar kvalitet struje potreban i za rad pojedinih poljoprivrednih mašina, kao što su muzilica za mužu krava.

Izvodim radove sa poljoprivrednim mašinama na imanju ali sa traktorom izvlačim balvane iz šume. Često dođe do pucanja nekog metalnog dijela, a zbog slabe struje aparat za varenje ne može da radi pa sam primoran da sve nosim za Pljevlja. Sve to otežava rad i uvećava troškove – priča Grujić.

Grujić napominje da je prije desetak godina u Maoču postavljena jedna trafostanica i kvalitet električne energije se popravio samo u jednom dijelu sela. Kaže da su se stanovnici Mazarića obraćali Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS-u) za pomoć ali nisu dobili odgovor.

Slična situacija je i u selima Jugovo i Meljak. Kažu da ako električni aparat radi u jednom domaćinstvu, u komšijskoj kući ni sijalica ne može da se upali.

– Struja je toliko slaba da često ni televizor ne može da radi. O radu bojlera ili nekog drugog aparata ne može se ni razmišljati. Loše je i osvjetljenje – kaže Milivoje Bjedić koji ljeta, kao penzioner, provodi u rodnom Meljaku.

Napominje da je loša situacija sa strujom i u zaseocima Šljuke, Zaoglina, Krstonijevići i Bjedići gdje se ljeti iskupi značajan broj stanovnika, ali svi imaju iste nevolje.

– U zaseoku Bjedići vodovi za električnu energiju urađeni su još 1960. godine. U zaseoku Šljuke struja je došla još ranije, a i danas su u upotrebi stubovi koji su tada postavljeni. To su hrastovi stubovi stari preko šezdeset godina, kaže Bjedić uz napomenu da stubove treba zamijeniti ali da je neophodno postaviti i nove trafostanice koje će poboljšati kvalitet električne energije.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pripremaju papire za deponiju u Šumanima

Više od 40 godina pepeo i šljaka, nusprodukti rada Termoelektrane Pljevlja, odlažu se na Maljevcu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.