ponedeljak , jul 13 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Strunjaš: U Crnoj Gori nisam stranac i tražim samo ono što mi po zakonu pripada

Strunjaš: U Crnoj Gori nisam stranac i tražim samo ono što mi po zakonu pripada

 

Očigledno je da u dijelu crnogorske javnosti postoji konstantna tendencija da se moje zaposlenje u Osnovnoj školi „Mataruge“ maksimalno ispolitizuje. Takođe, u pojedinim medijima se zlonamjerno  nameće pitanje da li ja uopšte mogu raditi u nekoj od crnogorskih škola i predavati nastavni predmet  Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. Naročito želim da naglasim da u potpunosti ispunjavam sve zakonske uslove koji su potrebni za navedeno radno mjesto: posjedujem odgovarajuću diplomu, položio sam stručni ispit, Zavod za školstvo mi je izdao licencu za rad u obrazovno-vaspitnoj ustanovi (stekao sam uslove i za novu licencu koja se obnavlja svake pete godine), redovno pohađam sve seminare za stručno usavršavanje nastavnika koji organizuje Zavod za školstvo, objavio sam više naučnih radova iz oblasti književnosti i jezika, učestvujem na naučnim skupovima, magistrirao sam i uskoro treba da doktoriram, a ispunjavam i sve uslove za izbor u više zvanje „nastavnik mentor“. Sve ove godine svoj posao obavljam odgovorno i profesionalno, radeći isključivo po programu za Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost koji su propisali Ministarstvo prosvjete Crne Gore i  Zavod za školstvo.

Mnogo puta sam ponovio i opet ću ponoviti da sam lojalan građanin Crne Gore koju s pravom smatram svojom državom, crnogorsko državljanstvo sam stekao rođenjem, poštujem crnogorski Ustav i sve zakone koje je država propisala. Vjekovima unazad generacije porodice Strunjaš žive u Crnoj Gori, kao i porodice Dedajić iz koje potiče moja majka. Dakle, ja u Crnoj Gori nisam stranac i ne tražim ništa što mi po zakonu ne pripada. Smatram da u svojoj državi imam ista prava kao i stotine mojih kolega prosvetnih radnika, pa i pravo na stalno zaposlenje posle blizu devet godina rada u prosveti. Ne tražim da mi neko bilo šta poklanja, već samo tražim ono što po svojim stručnim kvalifikacijama zaslužujem.

Iako nikada nisam imao ambiciju da postanem direktor škole, podstaknut svim dešavanjima proteklih mjeseci i pokušajem direktorice da mi silom na sramotu otme časove koji mi po zakonu pripadaju, planiram se prijaviti na konkurs za direktora Osnovne škole „Mataruge“ koji će biti raspisan narednih dana. Smatram da ovom obrazovno-vaspitnom ustanovom mogu rukovoditi neuporedivo uspješnije nego što je to do sada rađeno. Iskreno vjerujem da ministar Damir Šehović crnogorsku prosvjetu vodi u pravom smjeru i da će prosvetnim radnicima vratiti dostojanstvo koje nam, kao vaspitačima mladih generacija na kojima počiva budućnost Crne Gore, prirodno pripada.

 

Mr Bojan STRUNJAŠ

Profesor Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OO_DPS_pljevlja5

Čestitka OO DPS povodom Dana državnosti (video)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *