ponedeljak , januar 18 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Sudija Branko Pejović osudio Čabarkapu na dva mjeseca zatvora zbog prenesene fejsbuk objave

Sudija Branko Pejović osudio Čabarkapu na dva mjeseca zatvora zbog prenesene fejsbuk objave

Velimira Čabarkapu (29) iz Pljevalja je sudija pljevaljskog Osnovnog suda, Branko Pejović, osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od dva mjeseca zbog krivičnog djela „povreda ugleda Crne Gore“

Velimira Čabarkapu (29) iz Pljevalja je sudija pljevaljskog Osnovnog suda, Branko Pejović, osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od dva mjeseca zbog krivičnog djela „povreda ugleda Crne Gore“.

Naime, Čabarkapa je u maju mjesecu ove godine, na svom Fejsbuk profilu postavio „korigovane“ stihove himne Crne Gore, ukazujući tako na brojne afere i zaplene droge u koje su umiješani državljani Crne Gore, ali i brodovi koji plove pod crnogorskom zastavom.

Čabarkapa je za naš portal ponovio da nije autor pomenutih satiričnih stihova, već da ih je samo prekopirao na svoj Fejsbuk profil.

„Tri dana prije nego sam uhapšen, listao sam Fejsbuk stranicu, i naišao na meni smiješne i zanimljive stihove koji su objavljeni na više FB profila od jutarnjih časova, a ja sam iste našao uveče u 22:30. Posle 3 dana su me pozvali da dam izjavu, a zatim me i lišili slobode“, rekao je Čabarkapa.

On je kazao da se radi o klasičnom gaženju Ustava i nepostojanosti te tačke Zakona, po kojoj se okrivljeni može osuditi na novčanu ili zatvorsku kaznu maksimalno 2 mjeseca, dodajući da će na presudu uložiti žalbu u zakonskom roku.

Njegovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju domaće javnosti.

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije je osudila podnošenje krivične prijave, upozorivši da se ovim nastavlja represija nad slobodom izražavanja u Crnoj Gori, koja je posebno izražena od početka ove godine. Apelovali su na državno tužilaštvo da se prestane sa krivičnim gonjenjem i zatvaranjem ljudi zbog izražavanja koje ne predstavlja ni poziv na nasilje ni govor mržnje.

Takođe, Fejsbuk zajednica burno je reagovala, vidjevši i u ovom činu novi dokaz fašističkih, diskriminatorskih politika crnogorskog režima protiv srpskog naroda i pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

izvor IN4S

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

IMG-6b60e742dcb3c7b51bcdb7a5854babae-V

Oprez, ispupčen pod u RTG kabinetu Opšte bolnice

Pacijenti koji su bili na ultrazvuku ili na snimanju rendgenom u pljevaljskoj Bolnici kažu da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *