subota , 28 januara 2023

SVADBA

Čini se da ništa bolje ne odslikava aktuelni politički život u Crnoj Gori od dijaloga koji se ovih dana može čuti na ulici, u kafani, ili bilo kom drugom mjestu.  „ Jesi li čuo za ovo čudo?“ „ Jesam, a na koje misliš?“  Ovakav dijalog nije samo konstatacija stanja u državi, nego se često koristi i za prorokovanje, odnosno predviđanje budućih političkih događaja, pa čak i političkih karijera pojedinaca.

U stara „dobra vremena“, kad su Tito i Partija bili sve i svja, bilo je ovakvih razgovora, ali su se oni odvijali strogo u četiri oka. Tada je sve bilo definisano, skoro zabetonirano, činilo se za „vjeki  vjekov“, pa se malo ko usuđivao da predviđa čak i blisku, a kamo li daleku budućnost. Jedino što je narodu bilo preostalo, a u nedostatku štampanih i elektronskih medija, pa samim tim i čitanja ili slušanja zvanične prognoze Hidrometeorološkog zavoda, pribjegavalo se prognozi vremena na osnovu lokalnih meteoroloških pojava.

Tako je  sijevanje od Čemerna u narodnom tumačenju najavljivalo lijepo vrijeme narednih  dana. Naprotiv, ako sijeva od Ljubišnje gotovo sigurno  je značilo najavu kiše i nevremena. U novom vijeku i milenijumu, u Milovoj eri, kad imamo gotovo satne vremenske prognoze, nema potrebe pratiti sa koje planine sijeva.  Najčešće i najviše sijeva, od brojnih kamera i bliceva fotoaparata, na političkim skupovima,  tamo  gdje  se odlučuje o važnim državnim pitanjima. Ipak, možda najviše sijeva na nekim svadbama.

Da je Crna Gora fenomen među državama dokaz je i to što se jedna svadba tako prilježno analizira i stavlja pod političku lupu, od ministarskih kabineta do planinskih katuna. Da li je neko bio pozvan ili nije, na svadbu decenije na Svetom  Stefanu, pitanje je koje je ovih dana intrigira moderni Montenegro. I onaj dijalog sa početka teksta, gdje se na pitanje, da li je neko čuo za najnovije čudo, odgovara da jeste, a tek potom pita na šta je pitalac  mislio, odnosi se na  na pomenutu svadbu.

Šta znači, neprisustvo Duška Markovića predsjednika Vlade na pomenutoj svadbi?  Da li je to najava novog raskola u DPS –u  ili tek opomena, odnosno ukor državnog starješine? Bilo kako bilo, pomenuta činjenica je potvrda da ima nešto trulo u DPS-u. Što se tiče nas Pljevljaka, mnogo više treba da nas zabrine što je na pomenutoj svadbi bio i gospodin Brković.  Vjerovatno je to i odlučilo da Vlada uvede stečaj u bolnici Meljine,  ali ne u „Vektri Jakić“.  Bojati se da će i tužba gospodina Brkovića protiv Uprave za šume , koja mu je nedavno oduzela koncesije na pljevaljske šume, biti pozitivno riješena po njega.

Elem, okreni obrni Pljevljaci uvijek ostanu grbava strana , poput onog magarca, kog na svadbu ne zovu da se veseli nego vodu da nosi.

 

Pljevlja,                                                                                 POKRET ZA PLJEVLJA

1.10.2019.g

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MRŽNJA I PANIKA

Svojevremeno je Duško Radović, dječiji mudrac i pjesnik, napisao veliku istinu: „ kad lopovi počnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.