sreda , 30 novembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Švajcarski diplomata: Mozak NATO-a je zaista mrtav, samo se o tome ne smije govoriti naglas

Švajcarski diplomata: Mozak NATO-a je zaista mrtav, samo se o tome ne smije govoriti naglas

Zemlje-članice Severnoatlantske alijanse samo se pretvaraju da je zapadni vojni blok još funkcionalan. Mozak NATO-a je zaista mrtav, samo što nije dozvoljeno da se o tome govori naglas, piše u svojoj kolumni za list „Noje cirher cajtung“ švajcarski diplomata i publicista Pol Vidmer.

„O nekim stvarima je dozvoljeno govoriti, a o nekima nije. Na primer, nedopustive su izjave da je liberalni svetski poredak u opadanju. Teško onome ko počne to da konkretizuje“, piše švajcarski diplomata.

Prema Vidmerovim rečima, zemlje-članice NATO-a marljivo se pretvaraju da je sa Severnoatlantskom alijansom sve u najboljem redu, ali je, u stvari, „geostrateška stvarnost krajnje žalosna“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je „imao drskosti“ da konstatuje NATO-u „moždanu smrt“, ironičan je Vidmer, ali dodaje da je francuski lider „nesumnjivo u pravu“.

Usledila je reakcija generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je naglasio da je NATO najuspešniji vojni blok u istoriji čovečanstva. Takva reakcija je bila prirodna i očekivana, smatra Vidmer.

Stoltenberg nije mnogo pogrešio, samo što je trebalo da o tome govori u prošlom vremenu“, konstatuje on.

Autor članka ukazuje na to da je „NATO počeo da se raspada još pre 30 godina“, što je, prema njegovom mišljenju, doprinelo opadanju svetskog liberalnog poretka.

Alijansa danas „nije u formi — ni u političkoj, ni u vojnoj“.

SAD više ne žele da preuzmu na sebe ulogu lidera. Svi osećaju nelagodnost zbog toga. Makron konstatuje NATO-u moždanu smrt, Tramp kaže da je Alijansa zastarela, Merkelova se žali da se na SAD više nije moguće osloniti. Šta dalje?“, pita se autor i rezignirano zaključuje da za Ameriku, ipak, nema zamene.

„Svi se samo pretvaraju da je NATO još uvek funkcionalan, a to je laž“, zaključuje autor članka.

 

IZVOR: SPUTNIKNEWS.COM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.