nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Svaki drugi stanovnik Crne Gore gojazan

Svaki drugi stanovnik Crne Gore gojazan

Gojaznost je problem sa kojim se suočava svaki drugi stanovnik Crne Gore, dok čak 40 odsto djece ima prekomjernu težinu, pokazuju posljednja istraživanja. Ipak, cilj ne treba da bude samo skidanje kilograma već mijenjanje životnih navika kako bi imali trajne rezultate, savjetuju stručnjaci. Da se sve može kad se hoće primjer je Dragan Goranović koji je uspio da smrša čak 60 kilograma.

„Sada sam 60 kilograma mršaviji. Ja sam debeo od rođenja i sad mi je malo smiješno“, kazao je Goranović.

Goranović je za malo više od godinu uspio da spusti kilažu sa 150 na današnjih 90 kilograma. Kad se sjeti sebe na početku puta jasno mu je kako je do tamo stigao.

„Bilo je emotivnog prejedanja, jeo sam, čovjek od vazduha ne može biti debeo“, priča Goranović.

A ukoliko se makar jednom nedeljno prejedate i nakon toga osjećate fizičku muku, imate simptome emotivnog prejedanja kazu psiholozi.

„Hrana ima neko simbolično značenje odnosno da kroz hranu mi jedemo neke emocije. Desi se neki okidač, desi se neki događaj koji nas uznemiri, dabi smo se utješili i zadovoljili nezadovoljene emocije mi jedemo onda se prejedemo“, kaže psihološkinja.

Gojaznost je problem sa kojim se suočava svaki drugi stanovnik Crne Gore, dok čak 40 odsto djece ima prekomjernu težinu, pokazuju istraživanja Instituta za javno zdravlje.

„Može da nam bude cilj skidanje kilograma ali bolje je da postavimo cilj mijenjanje životnih navika nego skidanje kilograma kako bi imali trajne rezultate i kako ne bismo imali jo-jo efekat“, kazala je Enisa Kujundžić specijalista higijene Instituta za javno zdravlje.

A Draganu motivacije ni volje nije falilo da dođe do željenog cilja.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.