ponedeljak , 25 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / SVETI SAVA I DUŠKO MARKOVIĆ

SVETI SAVA I DUŠKO MARKOVIĆ

Kada je svojevremeno  Sveti Sava hodio po Crnoj Gori, negdje oko Savina dana, dok je išao Savinom stranom, prema Savinom izvoru,  napala su ga paščad. Sveti je prvo sastavio tri prsta,plašeći ih zakonom,  ali su ona još više pobješnjela. Onda se sagnuo da dohvati kamen, ali je kamenje bilo zamrznuto za zemlju. Na kraju je Sveti  otpasao mač u usta, jedino oružje koje je nosio i izgovorio ovje riječi: „ Neka je prokleta zemlja u kojoj su paščad puštena, a kamenje svezano“. Poslije toliko vjekova ponovo su  u Crnoj Gori paščad puštena, a kamenje svezano.  I  opet se juriša na Svetoga Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Premijer Duško Marković u autorskom tekstu za podgoričku „Pobjedu“ , od 13.jula ove godine, tvrdi da je suštinsko pitanje „ na kojim temeljima Crna Gora želi da gradi svoju kuću: na antifašističkim ili svetosavskim? Jedno s drugim ne ide nikako“. Po Dušku Markoviću svetosavlje je fašistička ideologija. Međutim, istorijske činjenice govore drugačije. Državni udar i demostracije 27.marta 1941.godine, koji su nesumljivo bili antifašistički čin, organizovali su Srpska pravoslavna crkva sa patrijarhom Gavrilom Dožićem na čelu i nacionalistički pokreti poput Sokolova  i Narodne odbrane. To u svojim memoarima priznaje i Milovan Đilaz, jedan od učesnika događaja i visoki funkcioner Komunističke partije Jugoslavije.

„ Valja pomenuti da je toga dana dominirala parola“ Bolje rat, nego pakt“! Mi komunisti nismo bili za tu parolu. Čak smo bili i protivu nje, iako ne oštro. Smatrali smo da tako ne treba stvar postavljati, nego u naslonu na SSSR izbegavanje rata“. Dakle čak ni komunistički otac crnogorske nacije ne spori antifašizam Srpske pravoslavne crkve.

Kako objasniti ovoliku količinu mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju je ne slučajno,13.jula, javno demostrirao  crnogorski premijer. Možda je najbolje citirati svedočenje pokojnog Momira Bulatovića o tome kako  je Duško Marković napredovao u karijeri.„Kada smo Duška Markovića prevodili iz Mojkovca u Podgoricu, bio sam u prilici da o tome donesem odluku. Pitao sam Mila zašto predlaže ovaj transfer , a on mi je rekao da je u pitanju zaslužni kadar naše partije… Dobro, a šta on konkretno zna da radi, pitao sam dalje. Ništa posebno, ali je vjeran kao pas“, odgovorio je Milo“. U međuvrijemenu ništa se nije promjenilo,  Duško je ostao vjeran, ali ne svojim precima, rodu ili vjeri, nego gospodaru.

Zato se ne treba čuditi da se u Crnoj Gori 12.jul, „da se Vlasi ne dosjete“, slavi 13.jula.  A izvjesni Stevo Mašanović đakon tzv.Crnogorske crkve  na FB profilu poručuje: „ Nećete četnici, Božiju vam vjeru dajem, ni milimetar. Neretva i Sutjeska, Bljesak i Oluja će vam biti obdanište šta vas ovdje  čeka. Mantije mi moje“. A narod bi rekao Gospode sačuvaj i sakloni. Srbi u Crnoj Gori i Srpska pravoslavna crkva nemaju drugoga oružja osim mača u usta. I zato je naš odgovor NE DAMO SVEŠTENIKE I SVETINJE!

Svi zajedno za veliku narodnu koaliciju  ZA BUDUĆNOST CRNE GORE.

 

 

Pljevlja, 06.08.2020.                                                            POKRET  ZA  PLJEVLJA

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još nema dogovora, novi sastanak kad se Milatović vrati iz SAD

Novi sastanak predstavnika partija koje pregovaraju o formiranju 44. Vlade održan je sinoć u Podgorici, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.