nedelja , 25 februara 2024
Početna / Život / Svjetski dan turske kafe: Više od 500 godina zadovoljstva

Svjetski dan turske kafe: Više od 500 godina zadovoljstva

Svjetski dan turske kafe obilježava se u cijelom svijetu 5. decembra.

Turska kafa, koja je simbol užitka u Turskoj iu svetu, poseban je dan. Peti decembar, dan kada UNESCO definiše tursku kafu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, obeležava se kao Svetski dan turske kafe.

Porijeklo od zrna arabika, mljeveno je za stvaranje turske kafe, koja je postala poznata širom svijeta. Turska kafa je jaka i ima posebne metode pripreme i posluživanja.

Istorija kafe u Anadoliji, koja se proširila u Tursku i Evropu preko putnika iz Jemena u 15. vijeku, datira iz 1500-ih godina. Turska kafa, koja je u Osmanskom carstvu postala popularna, prvo u palati, a potom iu javnosti, za kratko je vreme ostavila traga u svakodnevnom životu i proširila se u Evropi.

Turska kafa priprema se džezvi. Za jednu šoljicu turske kafe potrebno je dodati jednu šoljicu vode (morate koristiti istu školu koju ćete koristiti) i jednu kašiku kafea.

Nakon dodavanja kafe ne dodaje se šećer pa morate dodati šećer pre nego što počnete kuvati.

Kada kafa počne da ključa, pustite da se pene digne, a zatim je uklonjena vatrena i ona će biti pjena. Tradicionalno, u turskoj kafi obavezno ima pjene, nije prihvatljiva bez pijenja. Takođe je dio tradicije da Turci poslužuju kafu s čašom vode i nešto slatko, po mogućnosti turski slatkiš – lokum.

U Istanbulu turska kafa ne može da se posluži, a da nije vruća, posebna je jer se služi u fildžanima.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

SLAVIMO SVETA TRI JERARHA: Narod veruje da nam vreme ove godine „zavisi“ od današnjih vetrova

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas praznik Sveta tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.