ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Talentovani gimnazijalci sestra i brat, Nevena i Stefan Bojović

Talentovani gimnazijalci sestra i brat, Nevena i Stefan Bojović

Kada čovjek ima zacrtane ciljeve i planove pred sobom, želju i volju za njihovo ostvarenje onda ni uspjeh ne može izostati. Takvi su mladi gimnazijalci sestra i brat Nevena (16) i Stefan (16) Bojović. Skromni po prirodi, ne vole da se hvale iako imaju čime. Iako je fizika predmet koji nije baš omiljen među učenicima Nevena i Stefan u fizici uživaju, sa zadovoljstvom je uče i ređaju sjajne rezultate. Za ponos roditelja su ovakva djeca: pametna, vaspitana i kulturna koja odlučno koračaju životnom stazom i nisu usmjerena samo prema nauci već imaju i druge hobije i interesovanja. Zahvalni su roditeljima i kažu da nije njihove podrške ni rezultati ne bi bili ovakvi.

Blizanci Nevena i Stefan su odlični učenici i od osnovne škole dijele školsku klupu. Tako su nastavili i u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ gdje će od ove školske godine pohađati treći razred. Fizikom su počeli intenzivnije da izučavaju od devetog razreda osnovne škole, tako su nastavili u gimnaziji.

–  Na prvoj Olimpijadi znanja održanoj 6. maja u Podgorici zauzeli smo prva mjesta osvojivši po 100 bodova. Nismo očekivali ovakve rezultate iako smo se za takmičenje pripremali sa profesorom Ljubisavom Boričićem koji uvijek nađe vremena za nas i dodatne časove ako su nam potrebni – priča Nevena, a Stefan dodaje da se najbolje nadopunjuje sa Nevenom, jer što jednom nije jasno drugome jeste, pa tako lakše savladaju gradivo. U drugom razredu nastavili su takmičenja, tako su na ovogodišnjoj Olimpijadi znanja održanoj 11. maja osvojili takođe prva mjesta iz fizike.

stefan i nevena bojovic (2)

Kako Nevena ističe, otkako su počeli da osvajaju prva mjesta na takmičenjima, tako im je fizika postala sve privlačnija i zanimljivija.

– Prvi put ove godine organizovana je od 14. do 18. jula Balkanska olimpijada iz fizike u Solunu na kojoj su učestvovala 33 učenika iz 10 zemalja. Svaka država je mogla poslati maksimalno četiri takmičara. Iz Crne Gore pošlo nas je troje: Nevena, ja i jedan takmičar iz Nikšića. Od nas trideset tri dvadesetak je uzelo ili medalju ili pohvalu. Ja sam dobio pohvalu. Nismo imali mnogo vremena za pripremu, manje od mjesec. Morali smo da pređemo i dio gradiva iz trećeg razreda, a i pošto je Balkanska olimpijada  organizovana prvi put nismo znali tipove zadataka koji će biti već samo oblasti – naglašava Stefan. Nevena i Stefan osvojili su sedmo mjesto i mogu biti ponosni na učešće jer pored takmičenja ova olimpijada je za njih imala edukativni i turistički karakter. Tako su pored obilazaka i znamenitosti Soluna imali priliku da prate zanimljiva predavanja eminentnih profesora fizike. Planiraju i učešće na Svjetskoj olimpijadi.

stefan i nevena Bojovic

–  Da bismo učestvovali na Svjetskoj olimpijadi moramo na Državnom takmičenju osvojiti 55 bodova i biti među prvih pet. Gradivo je iz sve četiri godine. Ove godine Državno takmičenje biće održano u februaru. Volimo da učimo fiziku, nije nam opterećenje i dok god je tako i takmičićemo se – naglašava Stefan.

Ovi mladi gimnazijalci rado posjećuju Ljetnju škole nauke na Cetinju. I ove godine imali su priliku mnogo da nauče ne samo iz oblasti fizike već i iz drugih prirodnih nauka. Predavanja su, kažu, veoma korisna na kojima učestvuju profesori iz naše zemlje kao i iz inostranstva.

Pored fizike i odličnog uspjeha u školi, Nevena i Stefan imaju i drugih interesovanja. Završili su Nižu muzičku školu u Pljevljima, vole da skijaju, a od četvrte godine su redovni posjetioci Žabljaka i Savinog kuka. Bave se sportom: Stefan trenira rukomet u RK „Rudar“, dok je Nevena trenirala skoro devet godina u AOK „Rudar“, a sada trenira košarku u ŽKK „Rudar“. Bili su članovi KUD- a „Pljevlja“ i učestvovali u najvećem kolu za Ginisa. Kao i svi mladi vole druženja i izlaske sa prijateljima.Najbitnije je, objašnjavaju, dobro organizovati vrijeme i tada sve postižu. Smatraju da mladi nemaju perspektivu u Pljevljima.

–  Iako Ministarstvo prosvete motiviše nagradama i stipendijama, kao što sam ja prošle godine dobila nagradu od 1.000 evra, mladi nemaju šansu za zaposlenje u svom gradu pa  se zbog toga i rijetko vraćaju nakon završetka fakulteta – zaključuje Nevena.

S.Z.

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.