nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Teikom izabran na tenderu za nabavku buldožera

Teikom izabran na tenderu za nabavku buldožera

Rudnik uglja Pljevlja izabrao je kompaniju iz Beograda „Teikom“ kao najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za nabavku buldožera gusjeničara. U odluci o izboru najpovoljnije ponude od 13. decembra može se vidjeti da je ta firma ponudila vrijednu mašinu za 664.290 eura, dok je procijenjena vrijednost javne nabavke navedena na 726.000 eura sa uračunatim PDV-om. Osim kompanije „Teikom“, na javni tender javila se i kompanija „D.S. inženjering“, takođe iz Beograda, čija je ponuda okarakterisana kao neispravna.

U zapisniku o javnom otvaranju ponuda zabilježna je jedna primjedba predstavnika kompanije „Teikom“.

Ponuđač „Teikom“ doo Beograd izjavljuje primjedbu na ponudu ponuđača „D.C. inženjering“ doo Beograd – u podnudi nije dostavio izjavu o namjeri i predmetu podugovaranja. Katalog nije dostavljen na jeziku ponude. U finansijskom dijelu ponude u opisu predmeta nabavke nije navedena zemlja porijekla – navodi se u zapisniku.

U obrazloženju odluke da ponuda „D.C. inženjeringa“ nije ispravna navedeno je da je komisija Rudnika uglja utvrdila da finansijski dio ponude te firme u dijelu uslovi ponude nije sačinjen u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i uslovima propisanim tenderskom dokumentacijom.

Sa druge strane, ispravna je bila ponuda predstavnika kompanije „Teikom“, koji su dali i garanciju na buldožer na dvije godine, koja počinje od dana primopredaje.

Rudnik uglja Pljevlja početkom ove godine objavio je po prvi put plan javnih nabavki, a u tom dokumentu se navodi da će ove godine na ime robe, usluga i radova potrošiti 25.642.130 eura. Najviše novca, i to 7.610.512 eura, planirano je za nabavku goriva, dok je za kupovinu dampera nosivosti do 60 tona bilo opredijeljeno 1.573.000 eura. Planirana je ranije i kupovina bagera u visinskom režimu rada, odnosno čeone mašine zapremine minimum 15 metara kubnih, i za tu namjenu je predviđen izdatak od 3.630.000 eura, dok su za buldožer gusjeničar, snage najmanje 300 kW, planirali 726.000 eura, što znači da su samo od kupovine bulodžera sačuvali oko 61.000 eura.

Za nabavku eksploziva i eksplozivnih sredstva planiran je izdatak od 682.282 eura, zaštitnu opremu 78.650.

U planu nabavki sa početka ove godine pisalo je da će se za hranu, piće, duvan i povezane proizvode potrošiti do 133.100 eura, dok su za kupovinu putničkih automobila isplanirali izdatak od 60.500 eura. Za razne vrste radova Rudnik uglja planirao je troškove od 3.032.366 eura, a tu, između ostalog, spada angažovanje dampera nosivosti 85 tona i veće za rad na transportu uglja i otkrivke, angažovanje buldožera gusjeničara. Planirana je i adaptacija prostorija i izgradnja magacina za eksploziv, sanacija puta Doganje–Grevo i drugo.

Za nadzor ima novca, za bolje uslove rada slabo

„Dan“ je u avgustu ove godine objavio da je postavljanje video-nadzora u kopu Potrlica Rudnika uglja razljutilo rudare i predstavnike sindikata, koji su tada saopštili da novčana sredstva te firme prije treba usmjeriti na poboljšanje položaja zaposlenih nego na takve oblike zaštite. Iz sindikata čiji je predsjednik Miladin Sekulić i u koji je učlanjena većina radnika proizvodnje poručili su da se previše novca uložilo u obezbjeđenje. Oni su tvrdili da je na postavljanje video-nadzora potrošeno 150 hiljada eura, dok se sve manje novca ulaže u poboljšanje uslova rada.

 

izvor: pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.