ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / TEŠOVIĆ: PENZIONERI ĆE IMATI PRAVO DA PLAĆAJU 20% MANJE RAČUNE ZA KOMUNALIJE

TEŠOVIĆ: PENZIONERI ĆE IMATI PRAVO DA PLAĆAJU 20% MANJE RAČUNE ZA KOMUNALIJE

Poštovani sugrađani,

Zahvaljujući pljačkaškim privatizacijama, loše sprovođenim stečajevima, gašenjima pljevaljskih privrednih giganata, ogroman broj radnika je ostao na ulici.

Osim činjenice da je velikom broju radnika decenijama ugrožavana egzistencija, velika većina zaposlenih u uništenim pljevaljskim privrednim gigantima je ostvarila minimalnu penziju.

Naime, od 6.630 penzionera u Pljevljima njih 3.847 ima mjesečna primanja od 292,91 euro.

Posebno je loša situacija kada su u pitanju penzioneri sa najnižom penzijom od svega 147 eura,a pomenuti iznos prima čak 930 pripadnika trećeg doba. S druge strane svega 748 penzionera ima penziju u iznosu od 500 do 1.000 eura, a njih šest mjesečno prima preko hiljadu eura.

Pored 930 penzionera sa penzijom od 147 eura, njih 877 ima penziju u iznosu od 147 do 179 eura.

Dakle, čak i posle najavljenog oktobarskog povećanja minimalnih penzija na projektovanih 250 evra, ogroman broj pljevaljskih penzionera, njih čak 930, će imati minimalnu penziju.

Težak položaj pljevaljskih penzionera dodatno ugrožava činenica povećanja stope inflacije, pogotovo u momentima kada treba pripremiti ogrev za zimu i sl.

Iz tog razloga. predlažemo set mjera pomoći i subvencija, pljevaljskim penzionerima sa najnižim penzijama I to:

Subvencije od 20% na vodu i čistarinu imaju PENZIONERI koji primaju najnižu penziju u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, pod uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu ili nepokretnu imovinu, osim stana u kojem stanuju.

Pomenute subvencije lokalnim preduzećima će nadomjestiti Opština Pljevlja, s obzirom na loše stanje u lokalnim komunalnim preduzećima, izazvano godinama lošeg rukovođenja od strane struktura DPS-a.

Na ovaj način, jedan od najugrošenijih slojeva stanovništva će se suočiti sa znatnim olakšicama, pogotovo ako imamo u vidu činjenicu da su penzioneri u kategoriji najredovnijih platiša komunalnih usluga.

Kao što smo obećali i ispunili vraćanje naknada majkama, dječije dodatke I besplatne udžbenike, povećanje najnižih penzija , ostvarićemo i ovaj segment socijalnog programa, jer su za nas građani nap prvom mjestu.

About novinepv

Pogledajte i

Demokrate i Ujedinjena zajedno u Podgorici, razgovara se i sa Evropa sad

Iz pokreta „Evropa sad“ nezvanično je „Vijestima“ rečeno da je trenutno veća šansa da taj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.