nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Kultura / Tradicionalna posjeta i čestitke predstavnika SPC povodom Ramazanskog Bajrama

Tradicionalna posjeta i čestitke predstavnika SPC povodom Ramazanskog Bajrama

U tradiciji međusobong poštovanja vjerskih zajednica u Pljevljima, povodom Ramazanskog Bajrma, predstavnici Srpske pravoslevne crkve i Crkvene opštine Pljevlja posjetili su Islamsku zajednicu i čestitali praznik efendiji Samiru Kadribašiću, Murizu Musliću, Jakubu Durgutu i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti.

Protojerej stavrofor i arhijerejski namjesnik pljevaljski Saša Janjić istakao je značaj razumijevanja i dobrih odnosa predstavnika sveštenstva koji su dobar primjer za suživot svih Pljevljaka.

Pored lokalnih tema razgovaralo se o trodnevnoj manifestaciji – jubilarnoj proslavi 450 godina od izgradnje Husein pašine džamije u Pljevljima, koja počinju sjutra 7. juna, u 18 časova izložbom minijatura  Kur’ana iz 1579. godine, koji se čuva u Husein pašinoj džamiji, u Domu kulture.

Bajram 2019

U jednočasovnom srdačnom razgovoru, posebna tema bio je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim država želi da  svi verski objekti koji, su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, budu državna imovina, ukoliko kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. Razgovaralo se o načinima uređenja imovine vjerskih zajednica u regionu uz zaključak da vjernici niti jedne vjerske zajednice ne bi trebalo od države ili nadležnih sekretara da traže ključeve od svojih bogomolja za redovne vjerske obrede i molitve Bogu.

Bajram posjeta iz SPC 2019

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Animirani filmovi za djecu

Četiri besplatna animirana filma za najmlađe

U organizaciji Centra za kulturu u okviru, od 26. Do 30. avgusta, najmlađi mogu pogledati, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *