četvrtak , 6 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Kultura / Treća promocije knjige „Knjigom o knjigama“ mr Zore Jestrović

Treća promocije knjige „Knjigom o knjigama“ mr Zore Jestrović

knjiyevno vece

 

Sinoć je u prepunoj sali  Gimnazije “Tanasije Pejatović” odžana treća promocija knjige “Knjigom o knjigama” mr Zore Jestrović na kojoj su govorili recezenti: akademik Radomir Ivanović, mr Isak Kalpačina i autorka.

– Bilo da piše o proznom, poetskom ili naučnom djelu Zora Jestrović čini to poetskom svježinom i naučničkom preciznošću, svježim i tananim izrazom koji privlači i upija pažnju čitalaca. Njeni sudovi su utemeljeni i obrazloženi, a istraživanje zasnovano na vrhunskim dostignućima savremene nauke o književnosti. Ona se pokazala kao siguran analitačar koji suptilnom analizom otkriva najdublje slojeve proučavanog djela – kazao je mr Isak Kalpačina.

Akademik Radomir Ivanović, recezent knjige, istakao je da autorka insistira na više teorijskih premisa odjednom, kao što su: renomiranost djela i autora, aktuelnost elaborirane tematike i problematike, savjesnosti analitičnog, sintetičkog, generativnog i drugih primijenjenih modela kao i ulaganja maksimuma sopstvene intelektualne, kreativne i intuitivne energije.

– Ona je duboko svjesna istine da je poetska slika u djelu neiscrpna, ali da je poetska ideja iscrpiva po svojoj prirodi, bilo da je riječ “o studiju književnosti” ili “ o studiju kulture” kojemu su u najvećoj mjeri posvećene savremena komparatistika i kulturologija, na primjer – kazao je Ivanović.

Mr Zora Jestrović, autorka knjige „Knjigom o knjigama“, istakla je da je njen rad na pripremanju knjige, koji je, kako je kazala, bio težak i naporan dobio satisfakciju velikim brojem posjetilaca na promociji knjige.

– Iako je ova moja treća promocija knjige doživljavam je kao jedinstven trenutak jer je u Pljevljima koje smatram svojim drugim zavičajem. U jednoj sredini sam rođena, gdje sam završila osnovno i srednje obrazovanje, u drugoj sam stekla visoko obrazovanje, a u trećoj – ovdje u Crnoj  Gori svoja saznanja sam pokušala da putem prosvetno-pedagoškog rada plasiram kako je to najbolje – objasnila je Jestrović  napominjući da je ovu knjigu zamislila kao malu geografsku intelektualnu panoramu Crne Gore.

Knjiga  „Knjigom o knigama“ izašla je iz štampe polovinom juna i do sada je doživjela dvije promocije u Petrovcu i na Cetinju. Moderator književne večeri bila je Bojana Radanović, a organizator Sekreterijat za društvene djelatnosti.

S.Z.

knjizevno vece 3 knjizevno vece 2

 

zoriaOpširnije u narednom broju “Pljevaljskih novina”

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predstava “Tražim muža“ pred pljevaljskom publikom

U nedjelju, 25. septembra, na Velikoj sceni JU Centra za kulturu, sa početkom u 20h, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.