ponedeljak , april 22 2019
Početna / Vijesti / Društvo / Trnovača na „Žestivalu“ – Medjunarodnoj manifestaciji prirode i tradicije u Užicu

Trnovača na „Žestivalu“ – Medjunarodnoj manifestaciji prirode i tradicije u Užicu

U okviru IV Medjunarodne manifestacije prirode i tradicije pod nazivom „Žestival“ koja je održana u Užicu od 31.08.-01.09.2018. godine, rakija Trnovača iz Pljevalja predstavila je svoje proizvode. Manifestacija je začeta sa ciljem da promoviše rakiju, ne kao prozvod za opijanje već za uživanje.

„Žestival“ je imao za cilj da predstavi prirodne resurse, kulturno – istorijsko nasleđe i tradiciju regiona Zapadne Srbije, kroz kulturno – umjetničke sadržaje, edukativne radionice i izložbe. U cilju kulturne razmjene, poštovanje svih naroda i kultura i promovisanja kulturnih različitosti, na Festivalu svoje proizvode izlagali su preduzetnici i proizvodjači iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pored izlagača voćnih rakija, mjesto za prezentaciju imali su i proizvodjači prirodnih sokova, ljekovitog bilja, meda, suvomesnatih proizvoda, organskih proizvoda, „komplet“ lepinje, narodnih nošnji i poljoprivredne mehanizacije…Posjetiocima su se predstavili i proizvodjaci prateće opreme – kazani za rakiju, drvene, prohromske, staklene i keramičke posude, kao i oprema za pčelarstvo. Uz sve to bio je bogat  kulturno – umjetnički program.

Imajući u vidu da je područije zapadne Srbije poznato po velikom broju licenciranih proizvodjača voćnih rakija („žestine“ – otuda i naziv festivala), festival obuhvata i prezentaciju i degustaciju, prirodnih, tradicionalno proizvedenih rakija već afirmisanih proizvodjača koji su prepoznatljivi na inostranom tržištu, ali i rakija malih proizvodjača.

Rakije su ocijenjivane u kategoriji 112 uzoraka od strane stručnog žirija, u kome su najveći stručnjaci u ovoj oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Instituta za voćarstvo iz Čačka, u dvije kategorije i to:

–  kategorija registrovanih proizvodjača ( preduzeće, preduzetnik)

– kategorija registrovanih poljoprivrednih gazdinstava

Rakija Trnovača je ocijenjivana u kategoriji preduzeća i preduzetnika s obzirom na kvalitet i brojne medalje koje su do sada osvojene na najprestižnijim takmičenjima u regionu.

U najjačoj konkurenciji preduzeća i preduzetnika rakija Trnovača osvojila je četiri srebrne medalje i to: dvije medalje za rakiju od šljive požegace, medalju rakiju od divlje kruške i medalju za specijalnu rakiju od kleke – klekovaču, koja je po prvi put učestvovala na nekom takmičenju.

Kroz ovu rakijsku priču na najbolji način su promovisu Trnovice, Pljevlja i Crna Gora.

Od proizvodjača iz Crne Gore na manifestaciji su pored rakije Trnovače iz Pljevalja učestvovali i vinarija „Dabović“ iz Nikšića, vinarija Mašanović iz Virpazara i Plantaže „13.Jul“ iz Podgorice.trnovacatrnovaca1trnovaca2krvavac trnovaca

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Legalis polaznici španskog

“Legalis” doprinio neformalnom obrazovanju mladih

NVO “Legalis” realizovala je projekat “Osnaživanje mladih kroz neformalno obrazovanje”. Cilj projekta je bio povećanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *