nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Trojčindan proslavljen molitveno i narodnim veseljem

Trojčindan proslavljen molitveno i narodnim veseljem

Molitveno svetom arhijerejskom liturgijom , koju je služio vladika mileševski Atanasije sa sveštenstvom, proslavljanja je hramovna slave Manastira Svete Trojice, praznik u narodu nazvan Trojčindan ili silazak Svetoga DLitija i crkvaLiturgijaLitija i zastvavauha na apostole. Mnogobrojni vjernici ispunili su crkvu i portu

 

 

 

 

 

 

 

Manastira.

Čestitajući praznik vladika Atanasije rekao je da je „danas rođendan crkve Hristove, jedine zajednica koja vječno živi kao zajednica Boga i njegove tvorevine koja se drži vjerom i ljubavlju“.

-Sve što otpada od Boga to i propada.Crkvena zajednica rođena je iz krvi Hristove i Duha Svetoga, Duha mudrosti, sile, mira, radosti. Čovjek koji ima Duha Svetog u radosti je, pa makar prolazio i kroz stradanja. Molimo se Bogu da nam dodatno daruje svoju dobrotu, da nam da dar vjere, da je ojača, da nam koljena ne klecaju kada smo na njegovom putu, da se ne plašimo. Molimo se Bogu da nam dodatno pošalje razuma. Apostol Petar je jednom prilikom doviknuo „Bože dometni nam vjere“. I mi kažemo dometni nam vjere i razuma, jer mnogo je zbunjenosti u narodu. Molimo se Duhu mudrosti da odagna maglu, da ljudi mogu jasno da vide umnim okom šta je šta. Molimo se Bogu za sve Božije darove na putu života, na vođenju čestitog i uspješnog života, rekao je vladika Atanasije.

Kum današnje slave bio je Ivan Obrenić a sledeće godine kumstvo je preuzeo Lazar Zindović.

Druženje je nastvaljeno uz trpezu ljubavi a narodno veselje uz igru i pjesmu trajalo je do večernjih sati. Plato ispred Manastira popunili su ugostiteljske šatre, roštilj, muzika i narodno kolo.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.