četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Tužbe za zarade i nova radna mjesta

Tužbe za zarade i nova radna mjesta

Juče je raspisan oglas „Vektre Jakić“, o slobodnim radnim mjestima, kojim traže 83 radnika na određeno vrijeme od tri mjeseca. Oglas koji je otvoren 30 dana bio bi sjajna vijest za nezaposlene da nije problema koji prate rad najvećeg drvoprerađivača u Crnoj Gori. Već je drugi ciklus bivših radnika „Vektre Jakić“, ovaj put 45 radnika,  koji svoje zarade naplaćuju preko sudskih presuda. Radnici „Vektre Jakić“ su polovinom septembra stupili u štrajk tražeći isplatu pet zarada. Umjesto plate dobili su upozorenje  za otkaz. Na obavjest poslovodstvu da su u štrajku dobili su aprilsku platu i tražili isplatu još dvije zarade. Kako su  im ugovori o radu ostekli 1. oktobra radnici su podnijeli tužbe za naplatu zarada.

U 2017. oko 30 radnika je na isti način naplatilo svoje zarade u iznosu od 73 hiljade evra. Novac je naplaćen preko sudskog izvršitelja, koji je prodajom dva kamiona „Vektre Jakić“ naplatio oko 60 hiljada evra a ostatak novca firma je uplatila dobrovoljno.

Za rad na sofisticiranim mašinama  „Vektre Jakić“ obuke radnika vršili su stručnjaci iz Njemačke. Kako će raditi treća generacija radnika kada su prve dvije svoj angažman u firmi završili štrajkom.

Višemilionske investicije u „Vektru Jakić“ preko 70 miliona evra, najsavrmenije mašine i tehnologija, višegodišnje koncesije na sirovinu od 30 godina, stečaj i petogodišnji plan reorganizacije izlaska iz stečaja nisu doprinijele stabilnom poslovanju najvećeg crnogorskog drvoprerađivača, koji se nalazi na crnoj listi poreskih dužnika. Način poslovanja „Vektre Jakić“ 12 godina prate problemi koji se ispoljavaju i kroz  isplatu zarada putem sudskih presuda.

Oglas Vektre Jakićvektra-jakic cijela

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Raste“ broj zaposlenih, ali se nezaposlenost ne smanjuje

Ako broj nezaposlenih već godinama ne pada ispod 40 hiljada, onda se nemate čime specijalno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.