petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / U 2023. godini u Pljevljima neće biti kapitalnih investicija za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata

U 2023. godini u Pljevljima neće biti kapitalnih investicija za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata

U državi koja ima vjerovatno najgoru fudbalsku infrastrukturu u Evropi i u kojoj političari često vole istaći da su sportisti njeni najbolji ambasadori, rekonstrukcija zapadne tribine stadiona Fudbalskog kluba Sutjeska u Nikšiću predstavlja jedinu višemilionsku kapitalnu investiciju u okviru sporta koja će se platiti iz budžeta Crne Gore za narednu godinu.

Predlogom budžeta za 2023. godinu ukupna izdvajanja za sport kroz tekuću budžetsku potrošnju i kapitalne investicije predviđena su na oko 13 miliona eura, što je 21 euro po stanovniku.

Od tog novca za Ministarstvu sporta će se dati 6,87 miliona, što je za pola miliona više nego ove godine. U okviru iste pozicije za razvoj sporta će se preusmjeriti 5,82 miliona, a najveći dio tog novca, 80 odsto ili 4,35 miliona, čine transferi prema institucijama, odnosno crnogorskom olimpijskom i paraolimpijsom komitetu (COK i POK), savezima, klubovima, organizacijama, po objavljenom konkursu.

Ostatak od 1,45 miliona namijenjen je kao naknada pojedincima koji imaju status vrhunskih sportista.

Na poziciji ministarstva 370 hiljada eura će se izdvojiti za izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje sportskih objekata, a 300 hiljada eura tog novca predstavljaju izdaci za građevinske objekte.

Budžet Ministarstva sporta za sljedeću godinu čini tek 0,27 odsto ukupne tekuće državne potrošnje.

Pored tog novca kroz kapitalne investicije za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata će se izdvojiti 4,53 miliona eura. To predstavlja 2,2 odsto kapitalnog budžeta vrijednog za narednu godinu 202 miliona eura.

Najveća kapitalna investicija od dva miliona je pomenuta rekonstrukcija tribine stadiona u Nikšiću, koja je počela još početkom 2020. godine. Iako je kraj radova najavljivan za istu tu godinu, u informaciji u budžetu za ovaj projekat sada piše da je period realizacije do 2024. godine, pa su projekcije da će kroz kapitalni budžet 2024. i 2025. godine država izdvojiti dodatnih dva, odnosno tri miliona eura za ovu svrhu.

Pored tog projekta za rekonstrukciju otvorenog bazena kod Starog grada u Budvi planirano je 700 hiljada eura, a 600 hiljada eura će se za iste namjene usmjeriti za zatvoreni bazen u Igalu.

Od značajnijih projekata još se izdvaja izgradnja sportske hale u Plužinama, vrijedna pola miliona kao i izgradnja balon sale u Andrijevici, za šta će se potrošiti 400 hiljada eura.

Projekcije kapitalnog budžeta za 2024. godinu predviđaju za pola miliona veća ulaganja u sportske objekte nego što je to slučaj naredne, dok je plan da se 2025. za iste svrhe namijeni preko šest miliona.

Ulaganja u sportske objekte iduće godine planirana su još u okviru razvojnih projekata u Prijestonici Cetinje. Za izgradnju hale u tom gradu predviđena su sredstva od 1,4 miliona, kao i 140 hiljada za izgradnju svlačionica i adaptaciju pomoćnog fudbalskog terena na Cetinju.

Resorni ministar Vasilije Lalošević i predsjednik COK-a Dušan Simonović su više puta isticali da finansijska pomoć države crnogorskom sportu mora da bude značajno veća, te da je neophodno izmijeniti Zakon o sportu kako bi se to desilo, a tome bi prethodila izrada Nacionalne strategije.

Jedan od njihovih predloga je da se kroz Zakon o igrama na sreću uvrsti obaveza da se određeni dio novca opredijeli crnogorskom sportu, kao što je u jednom periodu bio slučaj.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.