četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / U Bijelom Polju protest protiv izgradnje MHE Lještanica

U Bijelom Polju protest protiv izgradnje MHE Lještanica

Ispred zgrade Opštine Bijelo Polje danas u 10 časova je počeo protest građana protiv izgradnje mini hidroelekrane Lještanica u Lijesci kod Bijelog Polja, koji je pokrenula NVO “Green home”, prenosi portal Vijesti.

Nataša Kovačević izvršna direktorica NVO “Geen home” je podsjetila da je peticiju protiv izgradnje potpisalo 150 mještana i 600 građana Bijelog Polja.

Iz Green home-a kažu da je naročito nedopustivo da se planira vodozahvat na izvorištu, odakle mještani dobijaju pijaću vodu.

Jasno je da su građani na prvom mjestu a da oni ne žele izgradnju na samoj rijeci, naročito ne na vodoizvorištu odnosno vodozahvatu pijaće vode za domaćinstva”, kazala je Kovačević, podsjećajući da prema zakonu o vodama prioritet ima vodosnadbijevanje lokalnih mještana I stoke, o sve druge namjene moraju biti uklonjene.
Sa protesta u Bijelom Polju
Sa protesta u Bijelom Polju(Foto: Jadranka Ćetković)

 

Vukoman Damjanović, predsjednik Odbora za zaštitu rijeke Lještanice je kazao da će građani sugerisati državi i Vladi da se uvede potpuni moratorijum na izgradnju minihidroelektrana u Crnoj Gori.

Vukoman Damjanović
Damjanović(Foto: Jadranka Ćetković)

“Naše rijeke se mogu valorizovati turistički, što se uklapa u strateški razvoj opštine. Razvoj turizma, poljoprivrede. Voda izuzetno čista, bogata ribom, a ima i jedan od najljepših vodopada u Crnoj Gori Skakala. Lještanska glava gdje se planira vodozahvat je suprotno svim domaćim i međunarodnim propisima”, rekao je Damjanović.

Održan i skup za zaustavljanje iseljavanja

Sat vremena prije održavanja protesta protiv izgradnje mhe na Lještanici ispred spomenika je odžan protest, sa kog je upućen apel Vladi Crne Gore i lokalnih uprava da rade na dovođenju investitora, kako bi se poboljšao standard građana.

Izvršni direktor NVO „Novi put“ Vehbija Čoković Srce je kazao da pojedine  NVO rade na štetu Bijelog Polja i radi sitnih interesa tjeraju investitore, što je slučaj i sa mini hidroelektranama, zbog čega im poručuju da prestanu sa takvom praksom.

“Pozivam sve društvene činioce da daju svoj doprinos u stvaranju pretpostavki za početak boljeg života građana i i time utiču da se zaustave negativni migracioni procesi.

Na skupu su, pored Čokovića, govorili studentkinja Političkih nauka Tijana Marković i Predrag Adamović.

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tužilaštvo formiralo 27 predmeta zbog lažnih diploma

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ove godine formiralo je 27 predmeta povodom prijave koje se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.