subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U Crnoj Gori više od 30.000 podstanarskih porodica: Danas žive svoje najteže dane, država ne reaguje

U Crnoj Gori više od 30.000 podstanarskih porodica: Danas žive svoje najteže dane, država ne reaguje

U Crnoj Gori danas vjerovatno imamo više od 30.000 podstanarskih porodica, upozorava u razgovoru za CdM predsjednik Udruženja podstanara Dragan Živković. Podstanari danas žive svoje najteže dane jer su cene zakupa vrtoglavo porasle. Država ne reaguje, podstanari su sve češće u zoni siromaštva. Registar ne postoji.

Ovo potvrđuje i sagovornik CdM-a. Kaže da je Crna Gora postala država teške socijalne nepravde.

Živković kaže da je dolazak Rusa i Ukrajine u našu državu napravio pravi pakao domicilnim podstanarskim porodicama.

“Ovo Udruženje bilježi katastrofalne situacije koje su preživljavali podstanari. Bivali su bukvalno preko noći izbacivani iz svojih stanova, uslovljavani su da ili plaćaju onoliko koliko mogu platiti Rusi ili Ukrajinci ili da traže novo mjesto gdje će živjeti. Budući da nijesu postojali ugovori koji bi zaštitili podstanare ovakve su se stvari dešavale. I to je ono na šta je ovo Udruženje ukazivalo. Nažalost, pokazalo se koliko smo bili u pravu, a koliko naša država nije uvažavala”, upozorava Živković.

Ukazuje da preciznih podataka o broju podstanara u Crnoj Gori nema, a da je jedini podatak koji imaju podatak iz Popisa stanovništva iz 2011. godine, kada je po Monstatu, u Crnoj Gori bilo preko 18.500 podstanarskih porodica.

„Ono što na današnji dan možemo sa sigurnošću pretpostaviti jeste da je taj broj dupliran”, napominje.

U razgovoru za CdM, Živković kaže da je Udruženje podstanara tražilo od Vlade Crne Gore da hitno donese odluku i uradi sve što je u njenoj moći (a Vlada može sve ako hoće) da se donese odluka o pomoći podstanarima u cijeloj Crnoj Gori.

„Tražili smo da se podstanarima urgentno odobre sredstva za subvencionisanje kirija i takođe subvencionisanje računa za utrošenu električnu energiju. Zašto se Vlada oglušio na našu inicijativu možda je odličan povod da mediji na pitanje upravo upute Vladi i premijeru. Na današnji dan hiljade podstanarskih porodica nemaju kako da se izbore sa ovakvom situacijom. Jednostavno sami ne mogu a zaštita države ne postoji”, navodi on.

Država socijalne nepravde

Upozorava da, ako Vlada Crne Gore ne haje i ne zanima je na hiljade podstanarskih porodica koje više nijesu u riziku od siromaštva već su se debelo zagazili u siromaštvo, onda je očigledno da ovakva Vlada nije Vlada koja mari za Ustav u kojem se kaže da je Crna Gora Gora „DRŽAVA SOCIJALNE PRAVDE”.

„Ipak, vidimo da smo postali država „TEŠKE SOCIJALNE NEPRAVDE””, jasan je Živković.

Na pitanje zašto se država ne uključuje u rješavanje ovog problema, Živković ističe da bi bio odgovor najbolje potražiti upravo od državnih organa.

„Možda bi oni imali valjan odgovor na ovo krunsko pitanje svih pitanja. Zašto smo došli do države socijalne nepravde i zašto država ne zna da postoji na desetine hiljada podstanarskih porodica bez ikakvog prava i zaštite države. Ako upitate relevantne institucije koliko imamo goveda, ptica, pasa u Crnoj Gori, dobićete jasan i precizan broj svega navedenog kao i vlasnika svega navedenog. Ukoliko pitate za žive ljude koji žive u najtežoj društveno-ekonomskoj situaciji, taj odgovor od nijedne državne institucije ne možete dobiti”, navodi.

Sramota

Dodaje da upravo to govori o odnosu države prema poštenim građanima koji svakodnevno daju svoj doprinos državi na razne načine.

„E to se zove sramota i sramno ponašanje donosioca odluka koje su velikim brojem podstanarskih glasova upravo tu gde su u mogućnosti sada im pomoći ali im to ne pada na pamet sada kada su obezbedili udobne fotelje“, navodi predsednik Udruženja podstanara.

Prema Živkovićevim riječima, Udruženje, od kada je osnovano, a evo sada je već dvije godine rada i zalaganja, predlaže na svim sastancima na kojima su bili način na koji bi se moglo početi rješavati ovo pitanje.

“Ovo Udruženje je po prvi put u našoj državi zatražilo da se uradi REGISTAR PODSTANARA. Sa registrom podstanara bi država imala jasan uvid u veličinu ove problematike, njegovoj složenosti i na osnovu registra bi se mogli praviti planovi o daljem odnosu prema ovom po nama najvećem problemu jedne demokratske države i to po Ustavu države socijalne pravde. Registar podstanara bi pružio kristalno jasnu sliku o ovom problemu, te bi na osnovu toga trebalo raditi zakon o socijalnom stanovanju i uopšte o socijalnoj pomoći podstanarskim porodicama”, smatra Živković.

Hitne mjere

Podvlači da se u Crnoj Gori se POD HITNO mora uvesti SUBVENCIONISANO PODSTANARSTVO.

„Jednostavno ako imate situaciju da na hiljade podstanarskih porodica žive na rubu ili sada već u siromaštvu, jasno je da država mora hitno reagovati i zaštiti ove porodice a prevashodno decu iz ovih porodica koja trpe najveću težinu današnjeg podstanarskog života”, ističe sagovornik CdM-a. .

Napominje da je jedini način da se uvede red u oblasti rentiranja nekretnina taj da država barata podacima iz ove oblasti.

Država žmuri

Rentiranje stanova u Crnoj Gori, kako upozorava, jedna ogromna siva zona nelegalnog poslovanja na šta država žmuri.

„Iako se na ovaj način gube milioni evra na godišnjem nivou od nenaplaćenih poreza na ostvarenu dobit za rentiranje stanova. Stanovi se izdaju onako kako vlasnici hoće i kome hoće i šta hoće bez potpisivanja ugovora. Kako su to radili u evropskim državama tako bi se moglo i moralo primeniti i kod nas. Upravo izradom Registra podstanara došli smo do registra stanova pa bi se na osnovu tih podataka mogao donijeti Zakon o rentiranju stanova gdje bi se jasno i zakonski regulisali cijene rentiranja na osnovu lokacija rentirane jedinice i uopšte kvalitetu rentirane jedinice”, naglašava Živković.

Kaže da bi projekat Udruženja, a koji se tiče izrade Registra podstanara, donio svaku moguću korist ovoj državi i hiljadama podstanarskih porodica. Donio bi sigurniji i ekonomski bolji život. Nažalost, ističe, do sada nijesu našli na razumijevanju relevantnih državnih institucija i njihovih rukovodilaca.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.