nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / U Manastiru Ostrog pomen za sve stradale Srbe iz Krajine

U Manastiru Ostrog pomen za sve stradale Srbe iz Krajine

 

Srpski nacionalni savjet Crne Gore, uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, povodom dvadeset i pet godina od zločinačke akcije „Oluja“, organizovao je pomen za više hiljada nevino stradalih žrtava sa područja Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije. Pomen je, uz poštovanje svih propisanih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, održan u Gornjem manastiru Ostrog, a pored organizatora, prisustvovao mu je i amdasardor Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, kao i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru.

Pomen postradalim Srbima iz Krajine služio je jeromonah Vladimir Palibrk, koji je kazao da je progonstvo radi Hrista Boga trpio i Sveti Vasilije, ali ga je Bog nagradio zbog njegovog trpljenja.

„Uznijeli smo naše molitve preko Svetog Vasilija za one koji su nevino postradali u Krajini. Oni se sada nalaze u Carstvu nebeskom, raduju se i mole se za nas, videći nas sabrane oko imena Božijeg i ove svetinje. Od Boga i od hrišćanstva smo naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude, da ne gonimo bližnje. A nama, hrišćanima, svaki čovjek je bližnji, kazao je jeromonah Palibrk.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović je rekao da je ova organizacija zbog novonastale situacije u regionu, i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obilježi ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se sjeti svih stradalih Srba iz Krajine.

„Možda nas je i sam Sveti Vasilije Ostroški pozvao da ovdje pomenemo sve mučenike koji su stradali potpuno nevini, da ovdje obilježimo taj datum koji je za sve nas bio veoma neprijatan. Mi taj zločin pamtimo i vjerujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovdje okupljati da uvijek pomenemo i sjetimo se ovih mučenika. Ovdje smo da kažemo da je Crna Gora bila srpska država i da je još uvijek i država srpskog naroda. Za nas Srbi, ma gdje živjeli na zemaljskom šaru, nikada neće biti stranci, i to treba da znaju svi, i oni koji vode Crnu Goru i oni koji vode srpski narod“, kazao je Vuksanović.

Njegova ekselencija ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je istakao da je na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu djecu i nejač u zločinačkoj akciji Oluja.

„Srpski narod je Hristov narod, narod svetosavski, koji je uvijek bio na putu ljubavi sve od svetoga kosovskoga mučenika cara Lazara. Mi ćemo se kao hrišćanski narod, sabran u ovoj svetinji, uvijek sjećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine, i uvijek pozivati na praštanje, ali istovremeno ne smijemo i ne možemo da zaboravimo“, kazao je ambasador Božović.

Informativna služba Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore

pomen žrtvama OlujePomen pod Ostrogom Božo J

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stigla jesen a sa njom dolazi i promjena vremena: Krajem dana pljuskovi i grmljavina

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte jesen danas je u osam sati i 50 minuta počela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.