nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U NIKŠIĆKOJ ŽUPI OTVOREN PRVI MUZEJ GUSALA U CRNOJ GORI

U NIKŠIĆKOJ ŽUPI OTVOREN PRVI MUZEJ GUSALA U CRNOJ GORI

Guslar okupio Jugoviće u Jugovićima

Gradnja muzeja je trajala punih 12 godina, izloženi eksponati iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske i Albanije.

Gusle moje i struno dugačka/vi ste ponos i dika junačka/čule ste se u carskoj dvorani/čule ste se đe žive čobani/slušala vas Evropa cijela od Berlina do Beča bijela/i u carskoj visokoj palati/čast je im’o guslar zapjevati…

A poznati guslar Milan Filipović imao je čast pjevati širom planete. Pjevao je i doživotnom predsjednku SFRJ Josipu Brozu Titu, bivšim predsjednicima SAD-a i Sovjetskog Saveza, Ričardu Niksonu i Leonidu Brežnjevu, holandskoj kraljici, a u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, nastupao je pred 200.000 ljudi kada se proslavljalo 120 godina od rođenja velikog naučnika…

Zahvaljujući Filipoviću, Crna Gora je dobila prvi muzej gusala koji je juče otvoren u njegovom rodnom selu Jugovići, u nikšićkoj Župi. Uspio je Milan da “okupi” Jugoslaviju u malom, da doda još i Albaniju, tako da je njegov muzej gusala u stvari muzej regiona.

”Gradnja muzeja je trajala punih 12 godina. Nas trojica, prof. dr Miro Blečić, prof. Slavenko Jovanović i ja, pokušali smo jedan eksperiment i dvije godine nikome nijesmo pričali da pravimo muzej. Kad smo malo ‘ojačali’, onda smo to objelodanili, nastavili i došli smo do kraja. Bio sam velilki pregalac, radio sam i dan i noć i mislim da sam uspio. Ovo je muzej država regiona i Crne Gore”, uz osmijeh priča Filipović dok pokazuje izložene eksponate.

U muzeju je dvadesetak gusala, od današnjih do onih koje su napravljene prije skoro dva vijeka. Tu su i jugoslovenske gusle sa šest buktinja, narodne nošnje, guslarske ploče, kasete, CD-ovi, knjige… ali i Milanova priznanja, zahvalnice, ordenje. Tu je i sat koji je dobio od Tita, ali i gusle na kojima je Milan gradio uspješnu karijeru dugu šest decenija.

”Te moje gusle su iz 1962. godine i na njima sam svirao 60 godina. To su gusle koje su obišle Evropu i svijet. Tu su i moja priznanja, ordenje koje sam dobijao u JNA, zlatni sat od Tita. Zaista ima veoma vrijednih eksponata. Tu je i veliki broj knjiga, a posebnu vrijednost predstavljaju unikatni eksponati i priče o starim guslarima iz Crne Gore i regiona. Ja sam svoj san da crnogorske gusle, narodni instrumenti, epska tradicija, imaju svoj dom – ostvario. Ostavljam ovaj muzej Crnoj Gori, njenoj istoriji, tradiciji, prošlosti, a budućim generacijama da nastave ovaj moj put koji sam trasirao”, kazao je guslar koji je u septembru napunio 82 godine.

Sa guslama je počeo da se druži kao šestogodišnji dječak, kada je kraj ognjišta slušao oca kako gusla. Osvojio ga je taj, kako kaže, viteški instrument, zbog toga je i ponosan što je uspio da napravi muzej, ali i da u selu Jugovići okupi Jugoviće.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.