sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima 8 hraniteljskih porodica

U Pljevljima 8 hraniteljskih porodica

U Pljevljima je osam porodica koje se bave hraniteljstvom, četvoro djece je u srodničkim porodicama, dok je četvoro iz drugih opština smješteno u hraniteljske porodice u našem gradu.
– Vršili smo odgovarajuću obuku hraniteljskih porodica koje su bile zainteresovane, tako da možemo pozitivno istaći da nema ni jedne porodice na teritoriji naše opštine, ni jednog djeteta koje nije smješteno u odgovarajuću hraniteljsku porodicu i koje nema odgovarajući oblik zaštite. Pored ovih osmoro djece imamo i dvoje odraslih lica – jedno lice koje je na redvnom školovanju i koje ima pravo na porodični smještaj do završetka redovnog školovanja i jedno starije lice psihički oboljelo koje ima intenzvnu podršku u hraniteljskoj porodici – kazala je Branka Danilović, direktorica Centra za socijalni rad.
Hraniteljstvo u Pljevljima je učinilo da ni jedno dijete nije smješteno u ustanove dječije i socijalne zaštite, što je ranije bila praksa i nema nijedno dijete koje je spemno za usvajanje. Sva su djeca u srodničkim ili kroz hraniteljstvo u nesrodničkim porodicama. U slučaju vanbračnog rođenja djece Centar za socijalni rad je kroz savjetodavno
angažovanje i materijalnu podršku i pomoć obezbijedio da majke preuzmu brigu o svojoj djeci.
– U nesrodničkim porodicama ljubav prema djeci je ono što ih motiviše da se upute na taj korak. Moram da navedem primjer u Crnoj Gori Nade Stojkanović koja je preuzela brigu o dvije djevojčice, koje su kod nje već 4 godine i koje svaki dan gledamo. Briga o toj djeci je prvenstveno iz ljubavi, ali je dobro što je Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti i Pravilnikom o hraniteljstvu određena novčana naknada za tu djecu i hraniteljske porodice, što na neki način stimuliše i neke hraniteljske porodice koje nemaju dovoljno uslova za život da kroz pomoć koja im se pruža omoguće i sebi i toj djeci normalne uslove za život. Najvažnije da dijete živi u dobrom porodičnom okruženju, da ima ljubav
i pažnju, a mislim da se djeca na hraniteljstvo ne mogu preuzeti bez ljubavi i pažnje – istakla je Danilović i navela primjer žene iz Pljevalja koja je uzela tromjesečno dijete iz Berana na hraniteljstvo.
– Osmijeh te žene koja nema svoje djece govori da nema dileme da je ona uzela dijete na hranitelsjtvo iz materijalne koristi – zaključila je Danilović.
S.Z.

Tekst objavljen u „Pljevaljskim novinama“ 1. avgusta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.