nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / U Pljevljima promovisan program grantova za samozapošljavanje

U Pljevljima promovisan program grantova za samozapošljavanje

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja posjetili su Pljevlja i prepunoj sali Skupštine Opštine promovisali Program grantova za samozapošljavanje.

Iskazujući punu zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji koji, preko programa vrijednog 3.5 miliona eura, pomažu buduće preduzetnike u Crnoj Gori, direktor Zavoda Suljo Mustafić je podsjetio da je posrijedi prvi direktni grant koji je Zavodu  obezbijedilo resorno Ministarstvo, kao krovna institucija operativne strukture.

“MRSS koordinira Programom dok je ugovaračka institucija Ministarstvo finansija odnosno Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći. Direktna podrška je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Finansirana je od strane Evropske unije posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori”, kazao je Mustafić.

On je dodao da je ovo konkretna podrška crnogorskoj privredi i preduzetništvu na državnom nivou govori podatak da su 94 nezaposlene osobe sa evidencije Zavoda, kroz prvi Javni poziv, nedavno dobile bespovratna sredstva od EU.

Najavio je da će drugi javni poziv biti objavljen 30. marta ove godine.

“Na evidenciji Područne jedinice Pljevlja, kojoj pripadaju opštine Pljevlja i Žabljak nalazi se 2.040 nezaposlenih što daje stopu nezaposlenosti od preko 15.8 odsto.  Upravo zbog velikog broja dugoročno nezaposlenih lica kojih je na evidenciji 60 odsto ali i podatka da je svaki peti nezaposleni iz kategorije mladih a svaka druga nezaposlena osoba žena danas smo i u Pljevljima. Cilj nam je da, upravo ovoj kategoriji nezaposlenih pružimo blagovremene i detaljne informacije o ovoj vrsti podrške”, istakao je on i dodao da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koji žele da pokrenu i razviju svoj biznis.

Dodao je da Priliku da se prijave, vjeruje u još većem broju, imaju nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva .

Mustafić je pozvao sve, koji su voljni da pokušaju da se otisnu u sopstvene preduzetničke vode, da apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva iz EU.

“Za oblast zapošljavanja iz ovog programa, najveći dio je donacija EU Crnoj Gori u vrijednosti od 15 miliona, dok Vlada učestvuje sa oko 2,7 miliona eura – precizirala je predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Ksenija Aranitović ističući da je za različite aktivnosti u cilju povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona eura”, naveo je on.

Poručio je da će Opština Pljevlja pružiti logističku podršku aplikantima angažovanjem zaposlenih pri izradi biznis planova.

“Želja nam je da što više građana iskoristi ovu dobru priliku i da svoje ideje sprovede u djelo”, poručio je potpredsjednik Opštine Pljevlja Mervan Avdović.

 

izvor: standard.me; pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

vauceri hiljadu plus

Dodijeljeno 49 „Hiljadu plus“ vaučera

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dodijelilo je 49 vaučera građanima u okviru četvrte faze …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *