nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima uništeno 600 kg mesa

U Pljevljima uništeno 600 kg mesa

Subjekti u Pljevljima koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prometa, naročito hrane neživotinjskog porijekla, u visokom procentu postupaju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane, međutim, zabrinjava to što je na području Opštine Pljevlja evidentno prisustvo “divljeg klanja” na privatnim imanjima a zatim distribucija takvog mesa i proizvoda po maloprodajama na području Pljevalja, na organizovanim skupovima i dalje po ugostiteljskim objektima širom Crne Gore, kazali su za Pljevaljske novine iz Uprave za bezbjednost hrane. Zato je, kako navode, tokom jula i avgusta, sproveden pojačan nadzor, sa tri inspekcijska tima, i tom prilikom je uništeno oko 600 kg mesa stavljenog u promet bez izvršenog pregleda i dokaza o porijeklu.

– Stavljanje u promet mesa bez izvršenog veterinarskog pregleda i bez Zdravstvene oznake (pečata), klanje životinja van odobrenih objekata za klanje i prerada mesa u proizvode od mesa u ilegalnim “neodobrenim i objektima bez nadzora” predstavlja direktnu opasnost po zdravlje potrošača. U skladu sa zakonom, protiv subjekata u poslovanju hranom kod kojih je utvrđena ova nepravilnost podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka – mjera kojom se od suda traži izricanje više kazne od one minimalne koja se može izreći na licu mjesta, navode iz Uprave za bezbjednost hrane.

Iz ovog resora pojašnjavaju da je inspektor za hranu sprovodio redovne kontrole izvršavanja propisanih obaveza od strane subjekata u poslovanju hranom, te da su kontrolisana 234 objekta a nepravilnosti su se najčešće odnosile na nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje objekta i/ili opreme u čistom i funkcionalnom stanju.

– Kontrolisano je i porijeklo/sledljivost hrane. Poseban akcenat je dat na kontrolu rokova upotrebe i opšta senzorna svojstva hrane zatečene u prometu zbog smanjenog prometa hrane i potencijalnog rizika od pojave nebezbjednosti zbog dužeg perioda zadržavanje hrane u objektima i uslova čuvanja. Inspektor za hranu je utvrdio i 54 nepravilnosti zbog kojih je donio i preduzeo sljedeće upravne mjere i radnje: 6 rješenja o otklanjanju nepravilnosti u određenom roku; 48 ukaza o otklanjanju nepravilnosti i 9 novčanih kazni – navodi se u odgovorima i dodaje da je inspekcija za hranu sprovodila i nadzor radi suzbijanja i sprečavanja prenošenja korona virusa, te da je sprovođen svakodnevni pojačani nadzor u maloprodajnim objektima, pekarama, objektima za brzu hranu, zelenim pijacama, objektima za proizvodnju hrane, skladištenje i promet na veliko hrane, restoranima, hotelskim kuhinjama, zelenim pijacama, mesarama, kao i u objektima za promet hrane za životinje.

– Akcenat je dat na pojačan nadzor ugostiteljskih objekata na području opština u kojima je u ovom periodu bio najveći broj slučajeva zaraženih lica korona virusom a  u dužem periodu to je između ostalih bila i opština Pljevlja. Utvrđen je mali broj nepravilnosti, obzirom da su smjernice za subjekte u poslovanju hranom na snazi od maja mjeseca 2020.godine. Cilj nadzora je bilo preventivno ukazivanje subjektima i kupcima/korisnicima usluga u ovim objektima na obavezu nošenja zaštitne opreme, postovanja propisane distance i preduzimanja drugih zakonom i naredbama definisanih preventivnih mjera. Od januara do kraja jula na području opštine Pljevlja po ovom osnovu  je izvršeno 126 kontrola. Što se tiče inicijativa građana, izvršena su dva inspekcijska nadzora (prijava nehigijenskog rukovanja hranom, prodaj ahrane s isteklim rokom i sl). Jedna inicijativa je odbijena kao neosnovana, a u jednom slučaju su konstatovane nepravilnosti i preduzete upravne (rješenje) i kaznene mjere. O preduzetim mjeram i utvrđenom stanju inspektor je obavijestio podnosioca prijave – navode iz Uprave.

Na pitanje koliko je pošiljki hrane iz uvoza kontolisano ove godine, koliko njih nije odgovaralo propisima bezbjednosti te koje su namirnice u pitanju i iz kojih zemalja, iz Uprave za bezbjednost hrane pojašnjavaju da se kontroliše svaka pošiljka hrane koja uđe u Crnu Goru, te da se neusaglašenosti najčešće odnose na voće i povrće, zbog povećanog sadržaja ostataka pesticide.

– Nadležni inspektor, na bazi procjene rizika koristi više metoda pregleda pošiljki. U svakom slučaju vrši se dokumentacijski pregled, zatim fizički i identifikacijski pregled, na bazi ovih pregleda i procjene rizika, inspektor može da se odluči i uzorkuje pošiljku hrane za potrebe laboratorijske analize. Većina pošiljki koje su laboratorijski analizirane odgovara parametrima bezbjednosti i kvaliteta hrane, dok u veoma malom broju slučajeva se otkriju neusaglašenosti, u kom slučaju se zabranjuje stavljanje pošiljki na tržište Crne Gore. Najčešće neusaglašenosti se odnose na voće i povrće, odnosno povećan sadržaj ostataka pesticida. Pošiljki koje nijesu odgovarale parametrima bezbjednosti ili kvaliteta i za koje je zabranjeno stavljanje na tržište Crne Gore je u ovoj godini bilo do sada 65, od čega više od 90 odsto se odnosi na pošiljke voća i povrća – zaključuju iz Uprave za bezbjednost hrane.

meso

 

 

Foto: Vijesti

Sladoledi Snickers i Twix povučeni sa tržišta zbog etilen oksida

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je  odmah po saznanju, da su sa tržišta Hrvatske povučene iz prodaje četiri vrste sladoleda u različitim pakovanjima zbog utvrđenog etilen oksida u aditivu, 1. avgusta 2021. godine, u saradnji sa uvoznicima i distributerima ovih proizvoda za Crnu Goru sprovela postupak povlačenja ovih proizvoda sa crnogorskog tržišta. Već 3. avgusta 2021. godine sa tržišta su povučene sve serije proizvoda za koje se sumnja da sadrže etilen oksid a koje su povučene i sa tržišta Hrvatske a kasnije i tržišta Srbije i Bosne Hercegovine, a koje su bile na tržištu Crne Gore i to:  Snickers ice cream bar 48g – šest pack box – 517 komada i Twix ice cream bar 34,2g – šest pack box – 765 komada. Sve povučene količine su uništene na propisan način, kažu iz Uprave za bezbjednost hrane.

Kao mjera predostrožnosti, dodatno je, kako navode, izvršena dodatna provjera prisutnosti etilen oksida u ostalim proizvodnim partijama/lotovima ovih proizvoda stavljenih na tržište. Nakon završenih ispitivanja potvrđeno je da su proizvodi bezbjedni i ne sadrže etilen oksid.

-Napominjemo da je kontakt osoba Uprava za bezbjednost hrane primila zvaničnu RASSF notifikaciju od strane DG SANTE dva dana kasnije. Blagovremenost i brzina reagovanja u slučajevima pojave na tržištu nebezbjednih proizvoda su od presudnog značaja, i u ovom slučaju ali i ranijim slučajevima kod pojave etilen oksida u susamu iz Indije, aflatoksina u mlijeku i slično potvrđena je efikasnost i blagovremeno preduzimanje mjera u cilju sprječavanja posljedica po zdravlje potrošača zasnovana na izuzetnoj koordinacija i saradnji i odgovornosti subjekata u poslovanju hranom tj. uvoznika i nadležnih organa – navode iz Uprave.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.