četvrtak , jul 9 2020
Početna / Vijesti / Društvo / U protekloj godini iz CG u Njemačku otišao 101 zdravstveni radnik

U protekloj godini iz CG u Njemačku otišao 101 zdravstveni radnik

Iz Crne Gore u Njemačku, prošle godine otišao je 101 zdravstveni radnik, objavio je Sindikat doktora medicine.

Prema podacima Federalne agancije za zapošljavanje Njemačke, trenutno u toj državi rade čak 993 medicinska radnika iz Crne Gore.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za „Dan“ da je to samo početak velikog problema sa kojim će se suočiti zdravstveni sistem Crne Gore jer je to očekivana reakcija i odgovor na politiku Vlade prema ljekarima i medicinskim radnicima.

„Ovo su alarmantni podaci i ako se nešto hitno ne preduzme, naše građane uskoro neće imati ko da liječi“, upozorila je Popović Samardžić.

Ona smatra da će tome umnogome doprinijeti i novi zakon u Njemačkoj, koji će na snagu stupiti 1. marta naredne godine, a reguliše useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije.

Popović Samardžić je objasnil da se prema tom zakonu, više neće primjenjivati pravilo da prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije.

„Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja, pa će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način. Blizu dvadesetak kolega sa kojima smo u kontaktu već se pripremaju za odlazak u Njemačku“, rekla je Popović Samardžić.

 

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

voda 1

Potrošači visoke zone Pliješ neće imati vode sutra od 8 sati

Obavještavamo cjenjene korisnike da će u toku dana 08.07.2020 god potrošači visoke zone Pliješ imati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *