utorak , jun 2 2020
Početna / Vijesti / Društvo / U sjaju prazničnih svjetala i dobrih želja

U sjaju prazničnih svjetala i dobrih želja

Postoji jedno razdoblje u godini kada uspijemo prebroditi sve nedaće, kada smo sretni što živimo baš u ovom trenutku, kada smo sretni s onim što imamo i zahvalni što su one koje volimo pored nas. Za mnoge od nas to je period poslednjeg mjeseca u godini kada podvlačimo crtu, sabiramo utiske i shvatamo da nije sve tako sivo u ovom vrtoglavo brzom vremenu u kojem živimo. Božićni i novogodišnji praznici za mnoge su najradosniji dio godine jer bude u nama ono najbolje.

Gradovi u Rusiji izgledaju posebno očaravajuće, kako i ne bi, kada na scenu u svoj svojoj ljepoti nastupaju lampice, led svijetla, viseće sage i ostali ukrasi koji zgradama, parkovima i naseljima u trenu daju bajkovitu notu. Stanovnici Rusije dočekuju Novu godinu čak 11 puta, u 11 vremenskih zona. Devet sati prije Moskovljana Nova godina će se dočekati na Kamčatki i Čukotki a poslednji će je dočekati stanovnici Kalinjgradske oblasti. Između carstva i komunizma, tradicionalnog i modernog, bogatstva i siromaštva, u ruskoj metropoli svi moskovski bulevari, raznobojni hramovi, luksuzni restorani, tržni centri, brojna pozorišta, ulice i trgovi posvećeni pjesnicima, kompozitorima i piscima odišu prazničnom atsmosferom. Svaki kutak grada šalje pozitivne vibracije. Na više od 40 lokacija održavaju se božićni i novogodišnji vašari, pozorišne predstave, baleti na ledu, koncerti dok se tradicionalno 80-u godinu za redom najvažniji novogodišnji događaj odigrava u Kremlju, srcu Moskve. Tu se kiti glavna jelka Rusije koja predstavlja simbol novogodišnjih praznika i po pravilu mora da bude najveća i najljepša. Pored glavne jelke na Crvenom trgu, uz božićne melodije, veliko klizalište i luna park za najmlađe,otvorene su i drvene kućice koje nude raznovrstan izbor tradicionalnih suvenira, toplih napitaka, iz kojih se širi miris palačinki tako da u čaroliji novogodišnjih praznika mogu da uživaju kako sugrađani tako i turisti. Ako se svemu tome dodaju dekoracije šarenih ukrasa koji se protežu iznad cijelog trga, i pogled na baziliku Svetog Vasilija, pomislićete da ste se našli u scenografiji najljepših bajki, jer sve što vam se nalazi pred očima deluje nestvarno. Kada hladnoća zarumeni obraze tu je tržni centar Gum koji se nalazi na samom trgu. U središnjem dijelu nalazi se velika jelka, „srednjovjekovna“ pijaca gdje se prodaju božićni slatkiši iz raznih dijelova Evrope: vrući češki keks, belgijske vafle, medena kuća, radionica čokolade a u prostoru između spratova lebde tematski ukrasi stvarajući predivnu atmosferu. Onima koji tu dođu da dočekaju Novu godinu svakako je to poklon za sva vremena.

Moskva Novogodišnje dekoracije

Najljepši početak Nove godine za mnoge je u rodnom gradu, omiljenom kafiću ili u porodičnom okruženju uz miris kolača, koji podsjećaju na brižnost i sigurnost koju nam daju voljeni. Na Trgu 13. jul Pljevlja su pored novogodišnje jelke dobila sanke Deda mraza. Klizalište i snijeg koji pada dovoljni su da najmlađi zaplešu na ledu, poželjevši ostvarenje svojih snova.

Jelka

Kićenje

Svojim sugrađanima u Novoj godini, od srca želim dobro zdravlje, puno uspijeha, ličnu i porodičnu sreću. Neka 2019. godina bude ispunjena razumijevanjem, uzajamnim poštovanjem, mirom i tolerancijom. Nadam se da će naredna godina biti mnogo ljepša i lakša od one koju ostavljamo za nama. Želim vam da u Novu godinu zakoračite bez briga i problema a praznike provedete u društvu osoba koje vaš život čine ispunjenim i srećnim.

Svetlana Duković

Svetlana Duković

Kolačići

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

igrališe Ajanović2

Privrednik Jasmin Ajanović opremio dječije igralište u Ševarima

Zahvaljujući sugrađaninu i privredniku Jasminu Ajanoviću Pljevlja su dobila dječije igralište u Ševarima. Preko puta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *