ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U toku akcija suzbijanja borovog litijaša

U toku akcija suzbijanja borovog litijaša

U toku akcija suzbijanja borovog litijaša

U sklopu redovnih aktivnosti Uprave za gazdovanje šumama i lovištima na zaštiti šuma od biljnih bolesti i štetočina, u toku je intenzivna akcija suzbijanja borovog litijaša(Thaumatopoea pityocampa) u područnim jedinicama Podgorica, Nikšić, Danilovgrad i Kotor, čime će se spriječiti dalje širenje ove velike štetočine, koja je karakteristična za niže predjele, koji se nalaze na visini od 500-600 metara nadmorske visine.

Nakon sprovedenih redovnih inspekcijskih pregleda i analiza stanja na terenu, službenici područnih jedinica Podgorica, Nikšić, Danilovgrad i Kotor, uočili su na granama stabala bora bijela gnijezda borovog litijaša, umjerenog intenziteta. Odmah po otkrivanju pojave borovog litijaša aktivno se pristupilo uništavanju i spriječavanju razvoja larvi tog štetnog insekta. Suzbijanje borovog litijaša vršeno je mehaničkom metodom uz pomoć teleskopskih makaza i to sasjecanjem i spaljivanjem grančica na kojima se nalazio gundelj (gusjenično gnijezdo borovog litijaša).

Načelnica Odjseka za uzgoj i zaštitu šuma, gospođa Zehra Demić u pratnji inspektora je obišla radove na terenu i istakla da zahvaljujući pravovremenoj reakciji i aktivnostima koje se ovih dana preduzimaju na terenu od strane službenika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, biće uspješno spriječen dalji razvoj ove zaraze, koja ukoliko se ne reaguje, može imati velike posljedice po šume. Čišćenje se vrši odsjecanjem zaraženih grana, nakon čega se one pažljivo spaljuju. Ono što je bitno, prema riječima gospođe Demić, jeste da se to čišćenje radi u periodu dok su gundelji mali, a njihova brojnost niska, jer tada nema veće opasnosti od raznošenja dlačica, koje kod ljudi izazivaju ozbiljne iritacije u vidu otoka na koži i bolnog svraba. Iz tih razloga uklanjanje borovog litijaša se najčešće obavlja u proljećnom periodu, jer već od sredine mjeseca maja počinje njihovo ubrzano razmnožavanje, kada intervenisanje postaje znatno teže i opasnije. Ona je dodala da Uprava za gazdovanje šumama i lovištima će nastaviti u narednom periodu sa aktivnostima uništavanja i suzbijanja borovog litijaša, a nakon toga će se aktivno pratiti stanje na terenu i kao i svih prethodnih godina, pravovremeno intervenisati i nastojati da spriječi razvoj larvi tog, ali i svih drugih štetnih insekata, kako bi se zdravstveno stanje naših šuma sačuvalo na pravi način.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Nja b

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.