subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Učenici Gimnazije na Međunarodnom času fizike čestica – Masterclass

Učenici Gimnazije na Međunarodnom času fizike čestica – Masterclass

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) i IPPOG grupom (International Particle Physics Outreach Group), organizovalo je Međunarodni čas fizike čestica – Masterclass, koji je održan 24. februara 2023. godine na Univerzitetu Crne Gore, u Podgorici. Učenici srednjih škola u Crnoj Gori bili su prilici da neposredno dožive realni istraživački proces u ovoj eminentnoj naučnoj disciplini, da se bliže upoznaju sa fizikom elementarnih čestica, akceleratorima, identifikacijom čestica, kao i da virtuelnim putem posjete jedan od detektora i razgovaraju sa mladim istraživačima sa Univerziteta Crne Gore koji su angažovani na eksperimentima u okviru CERN-a.

Međunarodni program „Masterclass – Hands on Particle Physics“ je obrazovno-istraživački program CERN-a koji godišnje pohađa 13.000 srednjoškolaca iz 60 zemalja svijeta. Jedan od glavnih ciljeva Masterclassa je približavanje fizike čestica talentovanim đacima, kako bi se podstaklo veće interesovanje za ovu oblast istraživanja. Među učenicima iz srednjih škola na nivou Crne Gore bili su i naši učenici Marko Damjanović, Danijel Boričić, Matija Sekulić i Andrija Preradović sa profesorom fizike Ljubisavom Boričićem.

Dobivši priliku da učestvujemo na međunarodnom Masterclassu, bili smo uzbuđeni, jer smo znali da ćemo imati ekskluzivne informacije i unaprijediti nivo našeg znanja iz oblasti fizike elementarnih čestica. Predavanje prof. dr Nataše Raičević je bila uvodna priča o toj temi, a nju su dalje dopunili izvrsni studenti Univerziteta Crne Gore, Dušan Subotić i mr Itana Bubanja. Posebno bismo izdvojili vrhunac dana, a to je virtuelna posjeta CMS-u. U video pozivu sa inženjerom iz CERN-a, prošli smo kroz ključne dijelove skupog i revolucionarnog projekta. Bili smo oduševljeni izumima CERN-a; među nekim od najbitnijih su nama dobro poznati WWW (World Wide Web), touchscreen na našim uređajima, pet skener… Mislim da ni sami ne znamo šta nas očekuje, s obzirom na eksponencijalni rast broja invencija. Nakon pauze za ručak, usilijedio je interaktivni dio predavanja. Studentkinja Tijana Cvijetić prezentovala nam je Z, W, Higs bozone (saznanje CERN-a iz 2013. koje je dobilo Nobelovu nagradu). Poslije toga, znanja iz predavanja iskoristili smo u praksi – imali smo zadatak da posmatramo 100 različitih situacija sudara čestica. Bilo je poteškoća, ali uz pomoć predavača, uspjeli smo da ispitamo svaku situaciju. Na kraju eksperimenta smo sumirali podatke i razgovarali o toj temi. Tri polaznika su izabrana da razgovaraju o tim podacima sa našim vršnjacima iz Trsta, koji su istovremeno držali radionicu. Ispostavilo se da smo uspješno uradili zadatak, jer smo dobili veoma slične cjelokupne rezultate. Na kraju veoma interesantnog dana, primili smo sertifikate od ministarke nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljane Šćepanović. Sa profesorom fizike Ljubisavom Boričićem smo vrlo rado podijelili entuzijazam iz oblasti koje nas zanimaju. Organizacija događaja je bila na visokom nivou. Malo je reći da smo zahvalni na prilici i da nam je čast što smo učestvovali na Masterclassu 2023.

Izvor-facebook gimnazije Tanasije Pejatović

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.