ponedeljak , 25 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Učenici Gimnazije „Tanasije Pejatović“ ostvarili odlične rezultate na projektima preduzetništva

Učenici Gimnazije „Tanasije Pejatović“ ostvarili odlične rezultate na projektima preduzetništva

Na Dan Evrope, 9 maja, Univerzitet u Donjoj Gorici tradicionalno je organizovao XI Razmenu preduzetničkih ideja. Od 108 prijavljenih ideja odabrano je 11 najboljih ideja srednjoškolaca i studenata iz Crne Gore, Slovenija… koji su imali priliku da predstave svoje ideje pred investitorima uživo. Ovaj projekat predstavlja spoj snage, mladosti, kvalitetnih ideja i rešenja za svakodnevne probleme.

Među prvih 11 ideja bila je i ideja naših učenika pod nazivom  „Cipele“. Kreatori ove ideje su učenici prvog razreda naše škole: Maša Stanić, Samija Turšumović, Dimitrije Đurović, Dragan Goločevac i Nina Spajić. Ideju je kupila kompanija ′′ Komtrejd distribucija ′′ u vrednosti od 800 evra. Mentor učenicima bio je profesor Adiša Malagić. Ova ideja objavljena je u jedanaestom broju ′′ Knjige ideja „.

Osnovni cilj berze je da probudi preduzetnički duh kod mladih i podstakne ih da krenu preduzetničkim putem, pokrenu sopstveni biznis i stvore svoju budućnost.

Takođe, Studentski biznis centar Univerziteta u Donjoj Gorici organizovao je i realizovao projekte ′′ Poslovni izazov ′′ i ′′ Zaori dublje, proširio brazde Ovi projekti su okupili srednjoškolce, mlade istraživače iz gotovo svih gradova i srednjih škola u Crnoj Gori, koji su imali priliku da konkurišu u rešavanju zadatih istraživačkih izazova, putuju Bulevarom Znanja Podgorica – Cetinje, obilaze kulturno istorijski važna mjesta na toj dionici, učestvuju u zanimljivim aktivnostima tima, i na kraju prisustvuju tržištu preduzetničkih ideja, najvećoj ′′ recenziji ′′ poslovnih ideja u Crnoj Gori Naravno, zbog preporuka Instituta za javno zdravlje, sve aktivnosti ovih projekata realizovane su u skladu sa trenutnim merama zaštite javnog zdravlja.

Za učešće u ovim projektima bilo je potrebno odgovoriti na književno (u vidu proze ili poezije, ili eseja ili pesama) na neku od dve teme koje su ponuđene:

1) ′′ Ja kao mladi istraživač ′′ (možda mapa mladog istraživača? ))

2) ′′ Inovacije koje me inspirišu ′′ (možda Moj inovativni kutak? ))

Priliku da učestvuju u ovim projektima dobili su oni srednjoškolci koji su pokazali da poseduju preduzetnički ili istraživački duh u okviru, mladi talenti koji će nesumnjivo biti prekretnica za naše društvo i koji će doprineti stvaranju intelektualne elite koja je sposobna da vodi svojim umećem i radom celo društvo snažno napred. Među uspešnim srednjoškolcima bile su i učenice četvrtog razreda naše škole Ema Kulosmanović i Amila Brahić, članice preduzetničkog kluba naše škole.

Cilj ovih preduzetničkih i istraživačkih poduhvata je da se podigne svest o značaju inovacija, da im se predstave neke od mogućnosti koje im se nude da svoje ideje pretvore u kvalitetna istraživanja, projekte ili startap kompanije i ostvare potencijal u bilo kojoj oblasti delovanja, sa posebnim fokusiraj se na preduzetništvo, inovacije i istraživački rad.

Sve ove aktivnosti imaju za cilj razvijanje preduzetničkih kompetencija koje su u funkciji novih tehnologija, potreba savremene ekonomije, kao i znanja i veština koje će im obezbediti socijalnu koheziju. Razvoj i unapređenje ovih kompetencija usmereni su na stvaranje preduzetničkih generacija, otvorene za promene, osnaživanje i voljne da razmišljaju izvan svoje trenutne situacije i aktivno učestvuju u svim segmentima savremenog života razvijajući svoje potencijale, talente i mogućnosti zapošljavanja.

Adisa Malagić, profesor sociologije

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Održana konferencija za medije menadžmenta Vodovoda o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću

Menadžment lokalnog preduzeća „Vodovod“ je u sali Skupštine opštine Pljevlja organizovao pres na kome su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.