četvrtak , jul 2 2020
Početna / Vijesti / Politika / UDAR NAĐE ISKRU U KAMENU

UDAR NAĐE ISKRU U KAMENU

Teško da je iko mogao i pomisliti da ćemo doživjeti, da se u Crnoj Gori, nekada Srpskoj Sparti,  usvoji Zakon, kojim se omogućuje otimanje hramova i imovine Srpske pravoslavne crkve. I da će se to desiti u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi osamsto godina autokefalnosti. Isto tako je bilo nezamislivo da košarkaški klub Crvena Zvezda iz Beograda ne smije da dođe u Podgoricu iz bezbebednosnih razloga.  Svakako da bi izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kako se nada da Priština neće poći putem Podgorice, do prije nekoliko godina, spadala u domen fantastike.

Zato nije čudo što se običan čovjek pita, kako je moguće da je ignorisano mišljenje Venecijanske komisije, da su uzaludni bili apeli Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja, Svetog Sinoda Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila, pa čak i rimskog pape Franje. Moguće je, jer je Podgoricu nedavno pohodio Sem Braumbek, američki ambasador za vjerske slobode, isti onaj koji je Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju dao zeleno svijetlo za priznavanje ukrajinske raskolničke crkve.

Pljevlja su svakako opština koja je najviše postradala pod vlašću DPS-a i Mila Đukanovića, kako u političkom tako i ekonomskom, ekološkom i zdravstvenom pogledu. Nažalost, jedino se u Pljevljima našao policijski starješina spreman da na mostu kralja Aleksandra u Đurđevića Tari pretuče Vladiku Metodija, i tako uđe u crnu legendu Crne Gore. Nažalost i na sramotu prekršajni sudija, opet Pljevljak, kazni trojicu mladića sa 1.100 evra, samo zbog toga što su javno slavili Božić na dječijem igralištu i glasno uzvikivali ,,Ne damo svetinje“ i ,,Milo lopove“. Jasno je, da je u pitanju namjera da se kažnjavanjem pojedinaca uplaši onih 10.000 Pljevljaka, koji i na minus deset stepeni, iz bijela grla skandiraju ,,Ne damo svetinje“ i ,,Milo lopove“.

Ima li sudije u Crnoj Gori koji je spreman da kazni akademika Radovana Radonjića, nekada visokog funkcionera Saveza komunista Crne Gore i Jugoslavije, koji nedavno izjavi: ,,Država bi trebalo da saopšti gostima iz SPC da što prije mirno, s anđelima, napuste Crnu Goru, ukoliko ne žele da se suoče s njenim pravosudnim organima za više djela agresije i veleizdaje. Od sankcija ih neće spasiti ni Vaseljenski patrrijarh, ni Bog, ni Rusija.“

Očigledno da se nekadašnji komunista i moderni šovinista Radonjić preračunao, jer je zaboravio onu Njegoševu biblijsku misao da ,,udar nađe iskru u kamenu“. Zaboravio je, ako je ikada i znao da je Hristova crkva nastala na krstu i Golgoti, i da je ,,s Bogom teško ratovati“. Deset hiljada Pljevljaka na litijama pljevaljskim ulicama, bez obzira na temperaturne minuse, snijeg i mećave, dokaz je da je došla potonja ura, i da je dogorelo do nokata. A ona slika litije sa Žabljaka, po sniježnoj mećavi, na čelu sa krstonošom Isakom Simićevićem predstavlja biblijsku scenu, i svakako je treba okačiti u svim hramovima u Crnoj Gori. Nema sumnje da je pravoslavni narod u Crnoj Gori riješen da, bez obzira na cijenu, odbrani svoju crkvu, jer je to najtvrđi i najdonji kamen njegovog opstanka na ovim prostorima.

 

10.01.2019.g.                                                                 POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pljevlja

Demokrate reagovale na saopštenje DPS: Srušićemo vas tako da vas više niko ne sagradi

Pljevaljski odbor autokratskog DPS režima pokazuje i u javnim saopštenjima opštu političku slabost, nemoć i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *