subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ugostiteljima rad zabranjen do 30. avgusta, odluka na struci NKT-a

Ugostiteljima rad zabranjen do 30. avgusta, odluka na struci NKT-a

Nakon isteka zabrane rada pljevaljskim ugostiteljima  22. jula 2020. Godine, odluka NKT-a je da se mjere produže do 30. avgusta, uz obrazloženje da su se članovi vodili isključivo parametrima Svjetske zdravstvene organizacije koju koriste pri procjeni epidemioloških rizika, saopšteno je danas iz Kabineta predsjednika opštine (KPO)Igora Golubovć, koji je juče uputio inicijativu NKT-u za razmatranje ublažavanja mjera i omogućavanje rada ugostiteljskih objekata u Pljevljima. Inicijativa je upućena nakon sastanka, 20. jula, sa 25 pljevaljskih ugostitelja koji zapošljavaju oko 90 radnika ali u odgovoru Golubovića navodi se da su “riječ, procjena i analiza stanja od strane stuke i preporuke koje su upućivane iz tog pravca bili  vodilja, kako na početku epidemije, tako i danas, za svaku dalju reakciju Tima za zaštitu i spašavanje – da se svaka mjera tiče isključivo zdravlja stanovnika Pljevalja i cijele Crne Gore”.

Na inicijativu pljevaljskih ugostitelja danas je održan drugi sastanak sa predsjednikom opštine, na kom su “dodatno razmotrene sve okolnosti za eventualni nastavak obavljanja ugostiteljske djelatnosti u Pljevljima, a o tome će  NKT biti obaviješten, na dalje razmatranje i odlučivanje”, saopšteno je iz KPO. Ugostitelji su uputili inicijativu, kojom traže „pod hitno dozvolu za rad i pomoć države i Opštine“, te su dodatno  razmotrene sve okolnosti za eventualni nastavak obavljanja ugostiteljske djelatnosti u Pljevljima, a o tome će   NKT biti dodatno obavješten.                                                                                                                                                                                                                                                    Iz Kabineta je saopšteno da su u obavezi da obavjeste “o koracima koje je Opština Pljevlja, odnosno Opštinski tim za zaštitu i spašavanje na čelu sa predsjednikom Igorom Golubovićem preduzeo sa ciljem što bržeg prevazilaženja nepovoljne situacije za građane i privredu Pljevlja”.

Uz potpuno razumijevanje epidemiološke situacije u zemlji i uprkos Odluci NKT-a da se privremeno obustavi rad pljevaljskih ugostiteljskih objekata kako bi se umanjio rizik od nekontrolisanog širenja epidemije, na inicijativu predsjednika Opštine, u ponedeljak, 20. jula 2020. godije održan je sastanak sa ugostiteljima, kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja za nastavak njihovog rada, navodi Golubović podsjećajući da je, uz dva paketa mjera Vlade Crne Gore, Skupština opštine Pljevlja prije 20 dana donijela lokalne mjere vrijedne oko pola miliona evra u cilju umanjenja negativnih ekonomskih posljedica po građane i privredu izazvanih epidemijom vurusa Covid- 19. Golubović navodi da se razmatra i upućivanje Skupštini opštine i dodatnog paketa, koji će se direktno ticati onih djelatnosti čiji je rad nanovo onemogućen.

Nažalost, do sada su dva naša sugrađanina izgubila borbu sa neprijateljem po imenu Covid-19, u Pljevljima je trenutno oboljelo 68 lica, u samoizolaciji ih je oko 300, a epilog cjelokupne situacije može biti još dramatičniji, navode iz KPO, apelujući da građani ozbiljno shvate prioritet, a to je očuvanje i zaštita svakog ljudskog života.

Prvi ciklus opštinskih mjera za ublažavanja posledica epidemije odnosi se na subvencije u poljoprivredi za koje je predviđeno 100 hiljada eura, za privredna društva čiji je osnivač Opština 175 hiljada eura, 25.000 evra za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, za subvencije u preduzetništvu  20.000 evra (preduzetnici iz oblasti zanatstva (frizeri, kozmetičari, krojači, obućari, zlatari i dr.), taksi prevoza I drugih a zbog ograničenih sredstava iz ove mjere su izuzetiu registrovani preduzetnici iz oblasti ugostiteljstva i trgovine. Predviđeno je odlaganje plaćanja obaveza za period april-jun za 90 dana. Drugi set mjera se odnosi na poreska oslobođenja kao što su: takse, naknade, zakupi poslovnog prostora.

Upućujemo poziv svim preduzetnicima, ugostiteljima i privrednicima Pljevlja da se na organizovan i zakonski prihvatljiv način bore zajedno sa Opštinom Pljevlja koja je otvorena za sve prijedloge – za očuvanje svakog radnog mjesta, za obezvjeđivanje ambijenta za razvoj ekonomije i bolji životni standard svih Pljevljaka, a prije svega za zdravlje i sačuvan ljudski život svakog od nas, zaključu u saopštenju iz KPO, uz podsjećanje da su na sjednicama Tima donošene su odluke kao što su zabrana rada javnih ustanova (biblioteka, galerija, muzej) čiji je Opština Pljevlja osnivač, ograničeni rad gradske kapele, pojačana dezinfekcija frekventnih lokacija u gradu i slično.

 dopis NKT-u

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.