subota , jun 6 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Uhapšeni jer su starici od 90 godina dostavili hranu

Uhapšeni jer su starici od 90 godina dostavili hranu

GRAĐANINE, AKO PLATIŠ MOŽE, A AKO POKLONIŠ NE MOŽE

Poslanici, odbornici i članovi Demokratske Crne Gore uhapšeni prilikom realizacije humanitarne aktivnosti

Poslanica Popović na Žabljaku

Poslanica Popović na Žabljaku (Foto: Demokrate)

 

Poslanica Popović je doputovala iz Podgorice sa jednim službenikom, posjedovala je sve neophodne potvrde i putne isprave. Iz fotografija koje vam stavljamo na uvid, ali i iz riječi građana Žabljaka koji su bili očevici događaja, jasno je da su Demokrate poštovale sve propise počev od držanja odstojanja, izbjegavanja kontakata, zaštitne opreme i kretanja najviše u paru. Potpuno je nejasno na čemu Uprava policije zasniva krivičnu prijavu, ako se, uz sve prethodno, doda da namirnice nisu uručene ni jednom građaninu neposredno na kućnom pragu, već su ostavljane u blizini njihovih domaćinstava. Ponašanje Uprave policije u ovakvom trenutku je naišlo na osudu svih građana Crne Gore upravo zbog toga što je danas kao nikada prije potrebna solidarnost, jedinstvo i međusobna pomoć.

ddd

Dijelili pomoć na Žabljaku(Foto: Demokrate)

Da je ponašanje Uprave policije i Nacionalnog koordinacionog tijela u konkretnom slučaju neopravdano, potvrđuje i činjenica da je naredbom dozvoljeno ugostiteljskim objektima da dostavljaju hranu i drugu robu na kućnu adresu. Sa druge strane NKT i Uprava policije zabranjuju dostavljanje hrane koja je besplatna i stiže kao humanitarna pomoć od strane Demokrata. Iz ovoga proističe da je dozvoljeno dostavljanje hrane koju ugroženi građani plate, a zabranjeno dostavljanje hrane koja se dostavlja besplatno kao humanitarna pomoć.

Takođe, brzina podnošenja krivične prijave u slučaju Demokrata postavlja pitanje i „pravnog nijansiranja“ koje je kao pojam upotrebio premijer Duško Marković, kada je u javnosti branio odluku Vlade Crne Gore kojom je prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

zzz

Sa Žabljaka(Foto: Demokrate)

Svi bismo bili spokojniji da poslanica Popović i odbornici Demokrata na Žabljaku nisu morali da prte snijeg do zavijanih domova staračkih domaćinstava na Žabljaku. Svi bismo bili spokojniji da su do baba i djedova u poddurmitorskim selima prije poslanice Popović i odbornika Demokrata stigli oni koji se za to, bez ikakvog pokrića, osjećaju nadležnima. Međutim, do Durmitoraca i Durmitorki, od svijeta odsječenih i snijegom i strahom od virusa niko prije poslanice Popović i njenih kolega nije stigao.

Pa, s kojim je pravom onda podnešena krivična prijava protiv poslanice Popović i njenih kolega? U čemu se sastojao njihov prestup?

Još je Marković rekao nešto u smislu kako Crna Gora nema viška građana. Pa kako da se, ako ne kao višak, osjećaju oni starci i starice na Durmitoru do kojih, prije Demokrata, koje su za to dobile krivičnu prijavu, niko nije došao?

žžž

Sa Žabljaka(Foto: Demokrate)

Veća vjerovatnoća je postojala da se u durmitorskim selima pojavi Jeti, nego neko iz Nacionalnog koordinacionog tijela koje nas danima ubjeđuje kako situaciju drži pod kontrolom. A ipak, ne možemo da ne postavimo pitanje, kako Nacionalno koordinaciono tijelo cijelu situaciju drži pod kontrolom kada pod kontrolom ne može da održi ni sujetu nezakonito izabranog koordinatora koja je, po svemu sudeći, u ovom trenutku bitnija od nečijih života.

aaa

Sa Žabljaka(Foto: Demokrate)

Kako drugačije objasniti činjenicu da je odjednom postalo prestup sve ono što se u Crnoj Gori uvijek držalo za najviše vrijednosti: humanost, solidarnost, pomoć drugom i slabijem u nevolji? Je li se došlo dotle da se sve ove vrijednosti u savremenoj Crnoj Gori stavljaju pod znak pitanja?

Nisu, ovim činom, Marković, Simović i Uprava policije uhapsili samo poslanicu Popović. Uhapsili su solidarnost, humanost, spremnost da se pomogne drugom u nevolji i, što je najjezivije od svega, uhapsili su spremnost da se pomogne starijem i slabijem od sebe.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Srpski-mediji

Ombudsman da ispita trogodišnju diskriminaciju srpskih organizacija

  Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori zatražio je juče od crnogorskog zaštitnika ljudskih prava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *