utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Ukidanje koncesija na šume – put za namirenje velikih apetita kumova i prijatelja

Ukidanje koncesija na šume – put za namirenje velikih apetita kumova i prijatelja

Konačno je i Vlada Crne Gore priznala da je koncesioni koncept korišćenja šuma bio promašaj, jer uprkos ogromnoj sječi nije došlo do razvoja preduzeća koja se bave preradom drveta. Naprotiv, došlo je do izvoza sirovine u Albaniju, što je ocijenjeno katastrofom. Zbog toga se nudi takozvano tržište drvnih sortimenata na šumskim stovarištima. Pritom niko ne dovodi u pitanje već potpisane koncesije, kao što je slučaj sa pljevaljskim šumama, koje su date na korišćenje Vektri i gospodinu Brkoviću na 30 godina. Logično je da se postave dva pitanja. Prvo, zašto su koncesije na šume bile promašaj?  I drugo, šta će donijeti novi koncept korišćenja šuma, pogotovu nama Pljevljacima?

Koncesioni sistem postao je nepovoljan po Vladu, od kada je zakonom definisano da 30 % koncesione naknade pripada državi, a 70 % budžetu opštine, kojoj pripada šuma na koju se izdaje koncesija. Kako je moguće da je za državu nepovoljnije  35 miliona (koliko je prihodovano od 2008-2016 godine) od NULA miliona. Toliko je realno da zvuči nevjerovatno.

Drugi razlog je što su vlasnici koncesija, kao i drvoprerađivačkih kapaciteta, uglavnom postali kumovi i prijatelji stečajnog upravnika Crne Gore. Ljudi skromnih znanja, ali velikih apetita i još većih moći, kad su u stanju da mijenjaju politiku države u oblasti šumarstva. Treći razlog za neuspjeh koncesionog sistema je što je šumarstvo sjevera udruženo sa jugom. I dok u pljevaljskom reviru, po poslednjem urađenom elaboratu, godišnji prirast iznosi 220 000 kubnih metara drvne mase, što bi pravilnim iskorišćavanjem moglo da puni polovinu budžeta Crne Gore,  na jugu bi se eventualno mogli proizvoditi šiljci za vreće. Na kraju prosječan iznos koncesione naknade  od 13 evra po kubiku prestavljao je idealan prostor za korupciju.

Plašimo se da novo rešenje ne predstavlja novu prevaru za sjever, odnosno Pljevlja. Sve dok se na sjeveru Crne Gore ne izgradi fabrika finalnih proizvoda od drveta , naše ogromno šumsko bogatstvo služiće za bogaćenje tajkuna i preživljavanje sirotinje tako što će brati i skupljati šumske plodove. Svojevremeno je čuvena „IKEA“ jedna od vodećih svetskih firmi za proizvodnju i promet namještaja započela kooperaciju sa KID „Velimir Jakić“, što je trebalo da obezbijedi tržište za sve dijelove namještaja proizvedene u Jakiću. Međutim dolaskom na vlast u Crnoj Gori „mladih, lijepih i pametnih“ ta saradnja je prekinuta iz ko zna kojih razloga.

Danas u pljevaljskim šumama propada oko 200 000 kubnih metara drvne mase, zbog toga što se sanitarna sječa godinama ne radi. S druge strane kubik drveta iz pljevaljskih šuma se izvozi po 100 evra. U srednje razvijenim zemljama kubik drveta prerađen u namještaj ili obrađene građevinske elemente (stolarija, montažne kuće i drvena galanterija) košta 700 do 1000 evra. Sve dok se u Crnoj Gori ne postigne prosječna cijena od 700 evra za obrađeni kubik drveta, što je najniža cijena u razvijenim zemljama, bićemo kolonija razvijenom svijetu.

Poslije opštine Pljevlja najvećim šumskim potencijalom raspolažu Rožaje, otuda nada da će braća Bošnjaci zaustaviti ovu inicijativu Vlade. Pljevljaci sigurno neće. Kad su glasali za uvođenje akcize na ugalj, gdje 100 % prihoda ide u budžet države na teret Rudnika uglja Pljevlja, glasaće i za ukidanje koncesija na šume, od kojih sada 70 % ide u budžet Opštine, 30 % Državi, a po novom predlogu Vlade 100 % Brkoviću sa ekipom. Tako će glavni razlog za promjenu koncepta koncesionog korišćenja šuma, a to je nelegalni izvoz oblovine u zemlje regiona, a posebno u Albaniju, biti legalizovan, a Vektri i Brkoviću otvorene nove mogućnosti za neograničeno raubovanje i korišćenje pljevaljskih šuma.

 

U Pljevljima, 18.10.2017. god                                  POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.