četvrtak , januar 27 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Ukrovljena crkva Svetih Kozme i Damjana

Ukrovljena crkva Svetih Kozme i Damjana

Građevinski odbor za izgradnju crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu- Potkovač, vrijedno je radio ove godine. Za pet mjesecii uspjeli su da završe grube građevinske radove i ukrovljenje objekta. Crkva je za metar kraća od pljevaljske crkve Svete Petke i imaće drugačiji zvonik.

-Crkvu smo ukrovili sredinom novembra. Spoljašnje i unutrašnje sređivanje crkve planirano je na proljeće,sa početkom sezone građevinskih radova. Za proslavu druge hramovne slave, 14. jula, planirali smo osveštanje crkve, rekao je Žarko Nenezić, predsjednik Građevinskog odbora, ističući da su na donatorskoj večeri u Budvi, održanoj u Hotelu Mediteran 24. novembra, obezbijedili 5.200 evra za dalje radove.

U programu donatorske večeri učestvovali su guslar iz Pljevalja Vuko Vuković, poznati srpski pojac Ljuba Manasijević iz Beograda, crkveni horovi podgorički iz hrama Hrista Vaskrsenja i čajnički “Krasnica” a voditelj programa bio je Dragan Alorić, koji je i član Građevinskog odbora. Mr Bojan Strunjaš besjedio je na temu “Donatori i zadužbinari”.

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi (ljekari), besrebrnici i čudotvorci Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta – 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.

Radovi na crkvi sv. Kozme i DamjanaCrkva sv. Kozme i Damjana radoviDonatorsko veče

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Foto-MItropolija

Mitropolija ne želi da učestvuje u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama

Saopštenje za javnost U vezi glasina koje su se danas čule da Srpska Pravoslavna Crkva …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *