nedelja , novembar 28 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Umanjen ali nastavljen projekat gerentodomaćica – plaćaju i korisnici

Umanjen ali nastavljen projekat gerentodomaćica – plaćaju i korisnici

OOCK Pljevlja nastavila je posle tri mjeseca tačnije 01.04.2021. implementaciju programa „Pomoć u kući za starija i invalidna lica“ koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Crvenim krstom CG i centrom za socijalni rad Pljevlja, nakon što je donesena odluka da i korisnici usluga izdvajaju finansiraju projekat, pri čemu su oslobođeni laćanja korisnici čija je penzija manja od 130 evra. Projekat je prekinut krajem prošle godine kada je bez posla i radnog staža ostalo 14 gerentodomaćica koje su pružale pomoć za 140 starijih sugrađana.  U saopštenju za javnost Crvenog krsta ne navodi se  da je smanjen broj zaposlenih gerontodomaćica na 9 a broj korisnika na 90, pri čemu im vjerovatno neće biti uplaćivan radni staž i daljje jer rde po ugovoru o djelu.

-Izmjenama i dopunama zakona i pravilnika o kriterijumima za pružanje pomoći korisnicima došlo je do izmjena tako da se dio troškova usluga plaća u zavisnosti od primanja koja imaju korisnici. Jedan dio korisnika je oslobođen plaćanja čija su primanja manja od 130,00 eura. Jedan dio troškova pokriva Ministarstvo finansija i socijalnog staranja tako da kod većeg broja korisnika taj izdatak je simboličan-rekao je sekretar CK Pljevlja Željko Minić.

On je napomenuo da je ovo novina za koju treba malo vremena i strpljenja kako bi se korisnici prilagodili jer je do sada usluga bila besplatna.

U implementaciju projekta krećemo sa 90 korisnika i radiće 9 gerontodomaćica koje će po rasporedu obilaziti po 10 korisnika nedeljno i nadamo se da će se taj broj povećati. Ovo će biti samo nastavak i jedna proširena paleta usluga koju CK nudi sugrađanima starije dobi-poručio je Minić i posjetio da će gerontodomaćice pružati usluge nabavke hrane, pomoći u pripremanju obroka, pomoć pri kretanju, održavanju lične higijene i higijene prostora, grijanju, nabavci štampe i knjiga, plaćanju računa,održavanju stana i uređaja za domaćinstvo i nabavci lijekova.

gerentodomaćice, foto G. Malidžan

Gerontodomaćice decenijama radile bez radnog staža. Foto G. Malidžan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ck cg

Crveni krst Crne Gore obilježava 146 godina postojanja

Crveni krst Crne Gore 29. novembra obilježava 146 godina postojanja nacionalnog društva, prvog na Balkanu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *