sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Unutrašnje odlagalište u PK “Potrlica” eliminisaće samozapaljenje uglja

Unutrašnje odlagalište u PK “Potrlica” eliminisaće samozapaljenje uglja

Rudnik uglja AD Pljevlja, koji na prostoru Pljevalja posluje više od 64 godine, oduvijek je prepoznavao značaj ulaganja u zajednicu, kako kroz pomoć okruženju, tako i kroz zaštitu životne sredine.

Svijesni smo da je stanje životne sredine u Pljevljima nepovoljno, ali na takvo stanje uticaj imaju sami geografski položaj grada, privredne akrivnosti koje degradiraju životnu sredinu, duge i hladne zime gdje grejna sezona traje minimum 6 – 7 mjeseci, kao i dominantan uticaj kotlarnica i indivudualnih ložišta. Postojeće stanje zahtijeva da se svi uključimo na realizaciji projekta toplifikacije, a ne da tražimo “krivca” za višedecenijski  problem Pljevalja.

Iz tog razloga, jako su nedobronamjerne tvrdnje da je Rudnik uglja odgovoran  za aktuelno stanje životne sredine kojem, po tvrdnjama autora teksta, doprinosi usljed samozapaljenja uglja na 30 lokacija u kopu “Potrlica”.

Kao i nebrojeno puta do sada, moramo istaći da nijesu tačni navodi autora i njegovog sagovornika u pomenutom tekstu. U površinskom kopu “Potrlica” ne gori ugalj na 30 lokacija, niti dimi kao iz 30 kotlarnica, niti dolazi do učestalog, da ne kažemo svakodnevnog, samozapaljenja usljed kojeg štetne materije direktno idu u vazduh i padaju na gradsko jezgro.

Stručnoj javnosti je poznato da se u svakom površinskom kopu, prilikom eksploatacije, u pojedinim momentima može desiti proces samozapaljenja, koji se pojavljuje zbog hemijskog sastava uglja. Tako i u površinskom kopu “Potrlica”, na njegovim obodnim zonama i starim odlagalištima, ponekad dolazi do samozapaljenja uglja, ali nikako u razmjerama navedenih kotlarnica. Takav proces se redovno prati i nadzire i odmah se preduzimaju sve neophodne operativne radnje u cilju spriječavanja širenja i totalnog presjecanja procesa. Planskim usmjeravanjem unutrašnjeg odlagališta u površinskom kopu “Porlica” stvaraju se uslovi za potpunu eliminaciju mogućnosti stvaranja samozapaljenja u narednom period.

Takođe, prema zakonskim propisima sprovodi se monitoring i ispitivanja na mjernim mjestima u kopu “Potrlica”, a sve navedeno potvrđuje i činjenica da se u prethodnom periodu nije desio ni jedan ekološki akcident od strane Rudnika uglja.

U cilju doprinosa zaštiti životne sredine u Pljevljima, Rudnik uglja AD Pljevlja je u protekle dvije godine zatvorio pet od šest sopstvenih kotlarnica i povezao najveći objekat – Upravnu zgradu na gradski sistem grijanja, dopinoseći na taj način, ne samo životnoj sredini, već i funkcionisanju lokalnog preduzeća “Grijanje”.

S toga, nećemo se baviti razlozima paušalnih navoda autora i sagovornika, već ćemo kroz razvojne programe i planirane aktivnosti nastaviti svoje poslovanje kao odgovorna kompanija, ali i kao potpora u realizaciji onog što predstavlja osnovni uslov za poboljšanje stanja životne sredine u Pljevljima –  toplifikaciji grada.

Informativna služba RUP-a

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.