nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Uprava za šume CG podnijela krivične prijave protiv kleveta drvoprerađivača?

Uprava za šume CG podnijela krivične prijave protiv kleveta drvoprerađivača?

 

Međusobne optužbe između nezadovoljnih drvoprerađivača iz Udruženja drvoprerađivača CG (UDCG) i Uprave za šume CG (UZŠCG) traju više mjeseci i rezultirale su podnošenjem obostranih krivičnih prijava, međusobnim optužbama za štelovanje javnih poziva za korišćenje državne šume za prodaju drveta u dubećem stanju i obostranim apelima da tužilaštvo što prije ispita navode njihovih prijava. Uprava za šume CG saopštila je da su svi navodi nezadovoljnih drvoprerađivača klevete i neistine, odnosno pokušaj diksreditacije njihovog VD direktora Srđana Pejovića, i da su drvoprerađivač Jasmin Bralić i bivši menadžment Uprave za šume oštetili budžet Crne Gore za milionske iznose, te da se „buni se sa ostalim povlašćenim da bi sačuvali privilegije iz prošlosti“.  Potrebno je što hitnije ispitati zakonitost uslova spornog javnog poziva, svih budućih i „prethodnih u kojima će se otkriti mnogo nepravilnosti“, apelovali su iz UZŠCG.

Udruženje drvoprerađivača CG optužilo je odgovorne u Upravi za šume CG za štelovanje poslednjeg javnog poziva za korišćenje državnih šuma, tvrdeći da su sklopljeni ugovori sa firmama koje su dostavile tehnički neispravne ponude,  za koji kažu da je realizovan svega 16 odsto od ponuđenje količine drveta pa pitaju kako se Uprava hvali da je uspješno realizovala javni poziv. Iz Udruženja su navode, 18. Februara,  podnijeli krivične prijave protiv odgovornih  u UzŠCG i da su pokrenuli spor pred Upravnim sudom  zbog sklapanja ugovora o prodaji drveta na osnovu tehniički neispravnih ponuda, apelujući da nadležni što prije provjere njihove tvrdnje .

Iz UZŠCG smatraju da su saopštenja nezadovoljnih drvoprerađivača potreba za ispraznim medijskim eksponiranjem „koje prelazi u opsesiju“, ističući da će, 21. Februara, zbog lažnih prijava i kleveta protiv Jasmina Bralića i drvoprerađivača iz njegove grupe podnijeti krivične prijave. Sadašnji menadžment UZŠCG optužio je „povlašćene drvoprerađivače“ i bivši menadžment UZŠCG da su oštetili državni budžet „kreirajući teren za sopstveno bogaćenje i dominaciju“. Navode da je od 2018. do 2021. Godine „Timberking“ nosilac zajedničkih ponuda i da uzimaju najveći broj ponuđenih odjeljenja po početnim cijenama i da „uspješno manipulišu javnim pozivima i ponuđenim cijenama“, pa da im zato ne odgovara promjena uslova gde  pozivi nisu štelovani za određenu ciljnu grupu, koja je državne šume dobijala po mizernim cjenama i ostvarivala, preprodajom iste, milionske zarade i za desetine miliona oštetila državni Budžet.

Sve optužbe Bralića na rad UZŠCG su ocijenili kao njegove špekulacije jer je „umislio da je nosilac nepostojeće drvoprerađivačke industrije“ i pozvali ga da učestvuje „na fer Javnim pozivima“. Naveli su da se svi potpisani ugovori po osnovu javnog poziva4 nalaze na sajtu UZŠCG i da  nemaju namjeru da „Braliću i ekipi“ polažu račune, uz opasku da će u narednom periodu u sklopu svakog poziva organizovati i informativnu obuku za nedoumice tehničkog karaktera za sve zainteresovane ponuđače.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje

Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.