utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Uručene nagrade Bijeli anđeo Maji Čabarkapi, Srđanu Pivljaninu, Predragu Cvijoviću i Vojislavu Zindoviću

Uručene nagrade Bijeli anđeo Maji Čabarkapi, Srđanu Pivljaninu, Predragu Cvijoviću i Vojislavu Zindoviću

Čovjek je onoliko živ duhom koliko je sposoban da voli

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice danas je molitveno proslavljen u pravoslavnim hramovima a u Manastiru Svete Trojice arhijerejsku liturgiju služio je vladika Atanasije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve. Nakon dvonedeljnog posta vjernici su se pričestili i svi su zajedno prelomili slavski kolač. Čestitajući praznik Majke Božije vladika Atanasije zablagodario Bogu na milosti i ljubavi prema ljudima.

-Gospod nam daje snagu da idemo pravim putem, da krijepko koračamo tim putem i u tome se odražava milost Božija. Ima jedan test siguran, koji pokazuje koliko je neko živ duhom, čovjek je onoliko živ duhom koliko je sposoban da se za dobro opredjeljuje, koliko je sposoban da voli. To je razlog moje beskrajne radosti, jer gladajući vas vidim da ste živi i pravim putem hodite, pa i kada su neki nasrtali na taj put, pokušavali da vas odvrate. Vi ste zadržali istu duhovnost i snagu koji ste ispoljili kada ste počeli da se borite za svetinje. U svetinjama se Bogu obraćamo, u njima je život i zato ih ne damo. Voljeti sebe znači sebe držati živim na pravom putu i taj put obezbjeđivati voljom i energijom. Važno je sačuvati stremljenje kroz vrijeme, onako kako smo naučeni od Gospoda našeg, jer kroz stremljenje naš narod je bio sposoban da stvara svetinje. Naš put je prokrčen životom našeg Gospoda. Pokazali ste da volite put pravi, da čuvate svetinje Božije. Zahvaljujući tome što Gospoda sledujemo danas slavimo veliki praznik Majke Božije, koja nam pomaže da ojačamo dušu svoju. Ona je majka svima onima koji ljube Gospoda, koji hode putem Božijim. Da Gospod upravi korake vaše na svako d,obro djelo, rekao je vladika Atanasije.

IMG_20200828_105804

Na predlog vladike Atanasija nagrade Mileševske eparhije – ordenje i priznanja Bijelog anđela drugog stepenja za djelatnu ljubav prema SPC i odbrani svetinje dobili su doktorand Maja Čabarkapa, bivši odbornici DPS-a Srđan Pivljanin, Predrag Cvijović i Vojislav Zindović.

Vladika Atanasije i agrađeni odrenom Bijelog anđela
Vladika Atanasije i agrađeni odrenom Bijelog anđela

Arhijerejski namjesnik pljevaljski protojerej stavrofor  Saša Janjić rekao je da je vladika Atanasije nakon 200 dana ponovo u Pljevljima.

-Donijeli ste nam vašu podršku, blagoslove Majke Božije i Svetog Save,  vaše molitve da istrajemo sa našim narodom da iznese i dobije bitku. Da ova bitka se pretvori u jednu veliku pobjedu i da ako Bog da ne strepimo više da li će nas episkop moći doći, da li će bezbjedonosne mjere kako političke tako i zdravstve obezbjeđđivati da li episkop mileševski doći u svoja Pljevlja. Daće Bog da će svetinje u nedelju biti odbranjene. Imamo čast da nagradimo ljude koji su podnijeli najveću žrtvu da bi sačuvali ime crkve, naše svetinje i nas sveštenike, rekao je Janjić.

U ime nagrađenih zahvalio se Peđa Cvijović.

-Hvala na velikom ordenu. U ovom vremenu bilo je još mnoštvo malog ordenja u vidu iskrenog stiska ruke i pogleda punih ljubavi i zahvalnosti, koji dušu ispunjuju, rekao je Cvijović .

IMG_20200828_110700

Slavski kolač
Slavski kolač

IMG_20200828_090545

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Javni poziv za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u opštini Pljevlja za 2023.godinu

Javni poziv za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u opštini Pljevlja za 2023.godinu možete pogledati OVDJE. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.