ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Usvojen Predlog zakona o radu

Usvojen Predlog zakona o radu

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog zakona o radu.

„Glasao je 41 poslanik. Svi su glasali za, pa objavljujem da je Skupština usvojila Predlog zakona o radu“, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Neke od novina u Zakonu o radu su da poslodavac više neće moći zaposlenom davati na potpisivanje sporazumni raskid ugovora (blanko), na kojem bi kad on poželi mogao da upiše datum, već će to morati da se potpisuje i ovjerava pred nadležnim organom.

Zakon predviđa i da će ugovori na određeno vrijeme biti ograničeni na maksimalno tri godine. Taj period će, kako je ranije pojasnio ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, obuhvatiti ukupan rad i kod poslodavca i preko Agencije za ustupanje zaposlenih.

Tokom skupštinske rasprave predstavnici vlasti, na čelu sa Purišićem, saglasili su se u Skupštini da su osnovni ciljevi novog Zakona o radu suzbijanje sive ekonomije, fleksibilnost na tržištu rada i zaštita prava zaposlenih, što su sporili predstavnici opozicije.

Dio predstavnika opozicije je tokom skupštinske rasprave o tom predlogu, ocijenio da novi zakon ima unapređenja, ali da postoji bojazan da se neće u potpunosti primjenjivati, kao što se ne primjenjuje ni važeći zakon.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.