četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Uz mnogo mašte proslave čini bajkovitim

Uz mnogo mašte proslave čini bajkovitim

Za djecu, mladence, bilo da je u pitanju proslava prvog rođendana, punoljetstva, krštenja, svadbe… kreativna i maštovita sugrađanka, Elvira Ćirlija, već dvije godine stvara čaroliju kako bi upotpunila radosne događaje. U decembru je otvorila salon dekoracija i vjenčanica „Čarobni kutak“ u kome mušterijama nudi usluge dekoracije kao i iznajmljivanje vjenčanica dostupnih za svačiji budžet. Salon koji se nalazi u Podgoričkoj ulici broj 22, stvarno je čarobno mjesto, koje je Elvira uredila sa puno ljubavi i pažnje. Vrijeme je praznika, a Elvira u ovom salonu nudi mogućnost fotografisanja u predivnom novogodišnjem ambijentu pored kamina, jelke, ručno rađenog Sneška Belića od stirodura, irvasa i sanki, raznobojnih balona, ukrasa… Ova vrijedna domaćica i majka troje djece, počela je kaže, dekorišiću rođendane za svoju djecu, trudeći se da im svaki rođendan ostane u najljepšem sjećanju. Osmijeh na licima nakon završetka posla i poruka zadovoljnih mušterija, Elvirina su najveća satisfakcija. Prije udaje Elvira je nekoliko godina radila kao trgovac, ali je još kao mala maštala da ima salon vjenčanica.

-Živjela sam u blizini Opštine i nije bilo svadbe da nisam istrčala da pogledam mladu u vjenčanici. Kada sam počela da radim dekoracije za rođendane svoje djece i vidjela koliko ih to čini srećnim, shvatila sam da mogu i drugu djecu tako da uveseljavam, a da pritom i zaradim, pošto nisam imala drugi posao. Tako sam počela, putem fejsbuka i instagrama, da radim dječije rođendane, punoljetstva, svadbe, krštenja – priča Elvira i dodaje da joj je vjetar u leđa i izlazak iz anonimnosti dao bespovratni kredit od 7 i po hiljda evra koji je dobila od Zavoda za zapošljavanje i od koga je otvorila salon. Konkurisala je, kaže Elvira, ali se nije mnogo nadala da će uspjeti jer je na nivou Crne Gore bilo 1.200 zainteresovanih, od kojih je 158 dobilo sredstva za pokretanje privatnog biznisa.

elvira salon 1

-Uslov je da za 4 mjeseca uložimo novac u robu, da moramo da opravdamo taj novac, imamo sve fakture a Komisija nas obilazi svaka 4 mjeseca. Uradila sam dobro biznis plan gdje sam navela sve što sam do sada radila, a i prednost su imale žene do 35 godina. Takođe jedna od prednosti je što sam imala sopstveni prostor. U svojoj kući otvorila sam salon što mi je i mnogo olakšalo jer ne moram da plaćam kiriju – ističe Elvira. Iako je vrijeme pandemije korona virusa Elvira je optimista i skromna po prirodi pa se ne žali. Zadovoljna je kaže, svjesna da je svaki početak težak, a naročito u ovakvim uslovima kada su bile zabranjene proslave. Dodaje da u zimskom periodu svaki posao stagnira, ljudi se u januaru istroše zbog praznika, ali se nada da će od februara ponovo početi slavlja, pa će i njen posao krenuti još bolje.

Elvira salon 3

-Zadovoljna sam da zaradim i minimalnu platu.Bitna mi je podrška porodice, naročito supruga, svekrve i oca koji su mi od velike pomoći. I djeca pomažu koliko mogu – istče Elvira, objašnjavajući da nekada radi do jutarnjih časova iako zna da mora ustati ranije, jer je prije svega majka. Pomoć svekrve, koja je krojačica, dobro joj dođe kada su vjenčanice u pitanju, ako je potrebno nešto suziti, popraviti, oca za izradu metalne konstrukcije za balone, a suprug pomaže u prevozu stvari za dekoraciju.

elvira salon 2

– Za prevoz metalne konstrukcije na koju vežem balone moramo da izvadimo sjedišta iz auta kako bismo mogli da je transportujemo, a nakon proslave opet se vraćamo da je uzmemo pošto je iznajmljujemo. Nekada mi je potreban cio dan za dekoraciju ove konstrukcije ako imam, npr 200 balona, koje moram da naduvam, pa da vežem. Dakle, organizacija je veoma bitna, jer se sve mora na vrijeme završiti. Pored Pljevalja angažovana sam bila i u Žabljaku za nekoliko proslava – ističe Elvira. Ako je u pitanju svadba Elvira usklađuje dekoraciju sale, stola sa mladenačkom tortom, a u dogovoru sa mladencima. Kaže da ima odličnu saradnju sa hotelima: „Tašom“, „Goldom“, hotelom „Pljevlja“… Mladenci imaju mogućnost kada poruče kod Elvire dekoraciju sale, da kupe njene ručno rađene kićanke, da dobiju preporuke za porudžbinu mladenačke torte.

– Smatram da je najbitnija ljubaznost i moj odnos prema mušterijama. Ista sam prema svima, uklapam se u svačiji budžet. Volim da ispoštujem svačije želje i ništa mi nije teško i kada su mušterije neodlučne volim da pomognem – naglašava Elvira, dodajući da ovaj posao zahtijeva dosta strpljenja ali kada se radi sa ljubavlju i uživanjem uspjeh ne može izostati. Najviše su, ističe, traženi baloni sa imenom bebe, kada roditelji dekorišu sobu prije izlaska bebe iz bolnice, dekoracije balonima za rođendane, punoljetstva, svadbe. Elvira ručno izrađuje i kutije za kokice sa natpisima, omote za čokoladice, sokiće… a svi ti detalji na proslavama upotpunjuju slavlje, a fotografije ostaju za uspomene slavljenicima na te važne datume kojih će se uvijek rado sjećati. Cijene vječanica koje izdaje su od 100 do 350 evra, a Elvira u salonu ima u ponudi svoje ručno rađene predmete od stirodura: za dva irvasa koji vuku sanke potrebno je izdvojiti 16 evra, deset čokoladica sa natpisom koštaju dva evra… Elvira se trudi da svojim mušterijama izađe u susret, da udovolji svim zahtjevima na obostrano zadovoljstvo.

S.Z.

Tekst objavljen u „Pljevlajskim novinama“ 1. januara 2022. g.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prekomjerna upotreba antibiotika, region drži neslavni rekord

Prekomjerna i neadekvatna upotreba antibiotika predstavlja veliki problem po javno zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Kao posljedica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.