četvrtak , april 22 2021
Početna / Život / Uz trud, želje su dostižne

Uz trud, želje su dostižne

Po rođenju Pljevljanka, imala je šest godina kada se njena porodica preselila za Podgoricu, mr Nina Jakić (25) je djevojka koja bi mogla ostaviti pečat na izgled našeg grada jer je završila master studije arhitekture na prestižnom “Politecnico di Milano” Univerzitetu u Milanu. Nina posjeduje stručnost a njen hobi je fotografija. Tokom školovanja u SAD, Srbiji (osnovne studije arhitekture pohađala je u Beogradu) i master studija u Italiji uspjela je upozna druge države, mnoge istorijske znamenitosti, vidi i osjeti uticaj na čovjeka najljepših građevina starih više vjekova koje su bile svjedok gospodskog života i modernih građevina koje bliješte od stakla, ogledala, visine, glamura današnjice.

-Uzimajući u obzir moju ljubav prema putovanjima i upoznavanju novih kultura, oduvijek sam željela da studiram u Italiji, poznatoj po autentičnom dizajnu. Imala sam utisak da studirati arhitekturu u okruženju kao što je Italija, sa svojom tradicijom i arhitektonskim građevinama, daje dodatni podstrek onima koji vole arhitekturu, kaže Nina dodajući da je život u Italiji dosta skuplji od našeg, iako su cijene namirnica slične našim. Smještaj u domu, ukoliko nemate stipendiju kreće se od 400 do 600 eura mjesečno, dok je kirija za jednosoban stan od 800-1000 evra, pa i više. Nina je tokom dijela školovanja imala stipendiju pa su troškovi bili niži.

nina-jakic

Milano je dosta živ grad za omladinu za razliku od manjih italijanskih gradova koji noću “spavaju“. Popularan je takozvani “aperitivo“ gdje po cijeni jednog pića možete da jedete koliko želite. Italijanima je bitno da se dobro jede, da se ne propušta ni jedan obrok i espreso kafica koja je neizostavni dio svakog obroka. Italija pripada zapadnim državama ali se dosta razlikuje od ostalih, djelimično i zbog neorganizovanosti, ali su veoma vrijedni i radni, priča Nina.

Od petog razreda osnovne škole Nina je pohađala ljetnje škole u Velikoj Britaniji i nije imala problema u praćenju predavanja na engleskom jeziku.  Iako je gimnazija u Podgorici poznata po kvalitetnom obrazovanja, kaže Nina, četvrtu godinu pohađala je u SAD, kako bi poboljšala znanje engleskog i upoznala druge kulture i život drugačiji od našeg. Živjela je u prosjecnoj američkoj porodici što je Nini omogućilo da upozna život Amerikanaca mnogo bolje nego što bi od obične turističke posjete. Jednogodišnji boravak u SAD podstakao je Ninino ranije izraženo interesovanje za arhitekturu i dizajn.

– Amerikanci žive brzo, tako se i hrane, pa je to možda onaj „detalj“ koji bih naglasila kao negativan. No, veliki su radoholici i najveći dio dana provode na poslu, tako da im se ipak ne može zamjeriti. Onaj ostatak slobodnog vremena, koji je zaista mali, provode u krugu svoje porodice. Vikend je vrijeme kada se potpuno opuste u izlascima i druženju sa prijateljima. Nedelja je dan za crkvu, jer su amerikanci veliki vjernici. Gradovi su planirani tako da za svaki izlazak iz kuće treba automobil. Kuće su znatno udaljene od škola, tržnih centara itd, kaže Nina.

Tokom boravka u Americi Nina je posjetila više država i gradova od kojih je na nju poseban utisak ostavio Njujork (velika jabuka) – grad pun života, ljubaznost ljudi je nevjerovatna, a šetnja od Pete avenije ka Centralnom parku, između nebodera, ostavlja bez daha i “daje utisak kao da ste na drugoj planeti”. Uživala sam u obilasku arhitektonskog remek djela muzeja “Gugenhajm”, kao i muzeja moderne umjetnosti „MOMA”, kaže Nina, ističući raznolikost SAD-a, gdje je zapadni dio, pustinja Nevada i grand kanjon u Arizoni, ostavio drugačiji utisak – utisak netaknute prirode i malo mirnijeg života.

Nina je kćerka našeg uspješnog privrednika Ranka Jakića, koji je od hobija razvio posao u čitavoj državi, i majke Tatjane, rođene Bezarević, koji daju punu podršku Nini i bratu Borisu. U Foto Boniju je Nina naučila da radi, voli lijepe predjele, čuva ih na fotografijama. Za Pljevlja je vežu dani bezbrižnosti, posjete porodici, rodbini i prijateljima.

Za Ninu je svaki povratak kući posjeta zavičaju što je čini veoma srećnom.

-I danas se rado vraćam željna predusretljivosti, topline i zagrljaja Pljevalja, kaže Nina koja je sa prijateljicom iz SAD provela nekoliko dana u svom zavičaju. Nina kaže da je Amerikanka bila oduševljena našim znamenitostima, kao sto su Manastir „Sveta Trojica“, „Husein Pasina Džamija“,  uređenim parkom „Vodice“, čarsijom i tradicionalnim pljevaljskim korzoom.

Ambicija je moj vjerni drug, tako da sam sigurna u naš zajednički put. Bogatstvo različitosti koje sam imala priliku da upoznam je ono što me čini srećnijim i ispunjenijim čovjekom, kaže Nina čija je vodilja kroz život želja za stalnim usavršavanjem. Već četiri mjeseca Nina živi u SAD, u gradu Majamiju. Odluku o tome gdje ću raditi još nije donijela, iako ima nagovještaja da će to upravo biti Majami. Bilo gdje da budem radila, kaže Nina, imam želju da realizujem svoje ambicije i znanje stečeno na studijama potvrdim u praksi.

Čovjek planira, a život zna da piše svoja pravila. Ekonomska kriza i globalna politička nestabilnost kuca na vrata planete. Želimo Nini da ostvari svoje želje a uspjeh i sreća dostižni su na svim meridijanima. Za naš region ili grad bila bi prava sreća povratak mladih školovnih ljudi, koji bi nakon što su okusili život “preko” dali novu energiju i prenijeli dobra iskustva bogatih zemalja.

V.M.

Tekst objavljen u Pljevaljskim novinama

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

46897210_10218257908422996_873608824886394880_n

Slavka Maksimović: Borbenost u životu i na tatamiju

Pregršt medalja, priznanja i odlikovanja nanizale su se tokom četrdeset godina sportske karijere naše sugrađanke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *